Reconversia profesionala - de la A la Z

Reconversia profesionala - de la A la Z

Te-ai aflat vreodata in situatia in care ai ramas fara loc de munca si, oricat ai incerca, nu reusesti sa iti gasesti altul? Daca nu, esti o persoana extrem de norocoasa. Potrivit statisticilor, 80% dintre cei aflati in campul muncii au trecut prin aceasta experienta. Poate ca te intrebi ce ai de facut data ai ajuns in aceasta situatie. Raspunsul este simplu: reconversia profesionala. Citeste in continuare pentru a afla cum reconversia profesionala te poate ajuta sa obtii un avantaj in cariera.

Ce este reconversia profesionala?

Este limpede ca perioada pe care parintii nostri au trait-o, cand munceau in acelasi loc timp de 35-40 de ani pana ieseau la pensie, a apus. Stabilitatea unui loc de munca a scazut dramatic, Cauza o reprezinta atat angajatii, care isi doresc altceva de la propria persoana, cat si angajatorii, care pot intampina diferite probleme.
Avand in vedere ca nu ne aflam intr-un context favorabil economic, mereu exista riscuri. De aceea trebuie sa fii mereu competitiv pe piata muncii si pregatit pentru schimbare.
Reconversia profesionala este acea solutie, care te poate ajuta sa ramai competitiv. Dar ce este aceasta?Mai exact reconversia profesionala se poate defini prin capacitatea omului de a invata meserii noi si de a-si dezvoltat mai multe abilitati. Adica reprezinta o investitie in dezvoltarea ta, atat profesionala cat si personala.

Cand este momentul de reconversie profesionala?

Nu esti multumit de actualul loc de munca? Consideri ca te-ai plafonat la jobul pe care il practici sau pur si simplu vrei o schimbare? Ai o pasiune pentru un alt domeniu decat cel in care activezi? Este momentul in care se te gandesti la reconversia profesionala.
Un proverb romanesc spune „omul cat traieste invata”. De aceea poti face o reconversie profesionala la orice varsta.

Avantajele reconversiei profesionale

Reconversia profesionala se face prin cursuri de calificare in diferite domenii, organizate in centre specializate, ce ofera la absolvire certificat de calificare in domeniu recunoscut la nivelul Uniunii Europene.
Dintre avantaje pe care le poti avea in urma reconversiei profesionale amintim:
• mai multe posibilitati de a gasi loc de munca in cazul nefericit in care ai putea ramane somer.
• satisfactia de a profesa intr-un domeniu la care ai visat de foarte mult timp.
• venituri mai mari.
• un program mult mai flexibil, care să-ți ofere posibilitatea de a sta mai mult cu familia si mai puțin stresant.
• posibilitatea de a avansa mult mai repede intr-un domeniu.
• mereu in actualitate cu cerintele pietii muncii.

Cum te ajuta cursurile de calificare in reconversia profesionala?

Cursurile de calificare fac parte din nevoile de dezvoltare profesionala si personala, considerandu-se ca, pe langa avantajul financiar pe care ti-l pot crea, iti dezvolta si noi abilitati.
Dupa ce ai urmat de cursuri de formare sau perfectionare o sa realizezi ca te poti adapta mult mai usor schimbarilor, deoarece iti ofera perspective noi asupra carierei tale. De asemena vei deveni mult mai asumat asupra deciziilor, deoarece ai aprofundat cunostinte in domeniu si esti stapan pe situatie.
Nu in ultimul rand, absolvirea unor astfel de cursuri te ajuta sa iti gasesti mai usor un loc de munca in noul domeniu. Angajatorul va sti ca ai notiunile de baza pentru a profesa.

Ce trebuie sa faci pentru a te inscrie la cursuri

In momentul de fata exista foarte multe cursuri de calificare si recalificare profesionala, astfel incat piata muncii sa ramana activa. Daca nu stii exact care este drumul pe care doresti sa te duci, nu este o tragedie. Iata cativa pasi pe care sa ii parcurgi pentru a afla ce noua meserie ti se potriveste cel mai bine:
1. Fa o analiza sincera. Intreaba-te care este situatia ta actuala? Daca esti deja angajat si cauti doar o varianta de reprofilare sau job part-time atunci este simplu. Nu este o presiune, deci poti incepe prin a te gandi ce ti-ai dorit toata viata sa faci? Ce hobby ar putea sa produca finaciar un avantaj pentru tine.
Daca nu ai un job si esti in cautarea lui, gandeste-te ce ti-ar placea sa faci, altceva fata de ce stii deja, si consulta site-urile cu locuri de munca. Asa vei avea o imagine mai obiectiva asupra necesitatilor din piata muncii.
2. Informeaza-te! Dupa ce stabileste in ce domeniu doresti sa activezi, incepe sa citesti despre el. Afla tot ce se poate despre: avantaje si dezavantaje, salariu, program, riscuri etc. Citeste cu atentie inclusiv anunturile de angajare, ele pot oferi informatii despre ceea ce se cauta si astfel vei putea sa imbunatatesti la tine.
3. Vorbeste cu cei ce sunt deja practicanti ai acelui job. Persoanele practicante iti vor oferi cele mai sincere pareri cu privire la acel loc de munca. Intreaba-i ce ii motiveaza, ce ii deranjeaza, ce si-ar dori sa schimbe. Este bine sa ai si astfel de informatii pentru a vedea toate aspectele.
4. Gaseste un centru de calificare care sa aiba in portofoliu cursul pe care ti-l doresti. Dupa ce indentitici ce post ti-ai dori sa ocupi, incepe sa cauti cursuri de calificare. Tine cont de toate aspectele prezentate despre structura cursului, durata, avantaje si dezavantaje. Asigura-te ca la finalul cursului vei primi o diploma recunoscuta in UE.
5. Dupa ce te-ai inscris si ai inceput cursul, cauta sa lucrezi ca ucenic, chiar si cateva ore. Un profesionist te poate ajuta sa aprofundezi materia mult mai bine iar experienta te va ajuta sa gasesti mai repede un loc de munca.

Ce cursuri poti urma pentru reconversie profesionala?

Asa cum spuneam, exista o paleta larga de cursuri de reconversie profesionala, astfel incat toate domeniile sunt acoperite.
Iata cateva din cursurile cele mai urilizate de cei ce isi doresc sa faca o schimbare in viata lor:
• frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist – poți porni de la cursuri simple de reconversie profesională, ca să obții calificări de bază si in timp poti avansa la categoria senior.
• bucatar/cofetar – dacă te pasionează gătitul poți urma cursuri de calificare pentru a deveni cofetar /patise sau bucatar; In acest domeniu, cu cat vei profesa mai mult vei putea evolua si vei putea ajunge sa ai propria afacere.
• ospatar – un job care iti ofera libertate si foarta multa comunicare. De asemenea este un loc de munca la care nu exista bariere interculturale, astfel vei putea practica oriunde in lume.
• programator – domeniul IT este unul dintre cele mai solicitate in ultima perioada poți avea un job bun, flexibil si foarte bine platit.
• editor web sau video – aceste cursuri te ajuta sa devii creativ si sa poti lucra cu diferite publicatii sau televiziuni.

Esti gata sa faci o schimbare?

Nu mai sta pe ganduri! Cursurile de calificare sau recalificare profesionala sunt o investitie pe termen lung in dezvoltarea ta personala. Te vor ajuta sa fii mereu competitiv si sa profesezi in domeniul care te pasioneaza.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat