Meseria de Inspector SSM: atributii, salariu, responsabilitati

Meseria de Inspector SSM: atributii, salariu, responsabilitati

Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Dar ce presupune meseria de Inspector SSM? Citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre ea.
Astfel, daca simti ca poti fi persoana care poate sa se implice activ in preventia si rezolvarea problemelor ce ar putea aparea la locul de munca esti potrivit pentru o asemenea meserie.

Meseria de inspector SSM sau inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca?

Meseria de inspector SSM sau inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca este o meserie ce presupune multa comunicare si completare de documente. Practic, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un inspector de acest gen care instruieste periodic si la angajare salariatii in privinta unui loc de munca sigur.
In urma instructajului angajatilor, un inspector SSM completeaza documentele specifice meseriei lui si se asigura, impreuna cu reprezentantul conducerii, ca fiecare angajat a inteles si a luat la cunostinta drepturile si obligatiile pe care le are in postul pe care il ocupa.
Dar treaba unui inspector SSM nu se opreste aici. Ori de cate ori intervine un risc la locul de munca acesta le explica angajatilor cum sa se protejeze. Tot in sarcina inspectorului intra si stabilirea mijloacelor materiale si tehnice necesare securitatii si sanatatii in munca.
Nu in ultimul rand, in cazul in care un angajat ajunge la incapacitatea de munca din cauza unui eveniment neprevazut inpectorul SSM trebuie sa se implice activ in cercetarea cauzelor evenimentului.

Cine poate fi inspector SSM?

Meseria de inspector SSM poate fi realizata de orice persoana care detine un certificat profesional in acest sens. Pentru a dobandi un certificat de competenta in domeniu trebuie sa urmezi cativa pasi.
Pentru inceput trebuie sa te inscrii la un curs de formare profesionala al unui centru de specialitate. Cursul de inspector SSM are o durata medie de 4 saptamanii. Pentru a te putea inscrie la curs trebuie sa ai minim studiile liceale, nefiind obligatorie diploma de Bacalaureat.
Dupa sustinerea examenului final, din cadrul cursului, vei fi apt de angajare imediat. Iti vei putea gasi un loc de munca fie in cadrul unei compani ce cauta inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca propriu, fie in cadrul unei firme ce ofera servicii externalizate de protectia muncii.
Ai mare grija atunci cand alegi cursul. Este important ca la final sa primesti un certificat de absolvire acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari. Altfel nu vei putea lucra in domeniu.
Pretul unui curs de inspector SSM este, de cele mai multe ori, intre 500 si 1.000 lei.

Cat castiga un inspector SSM?

Ca inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca poti atat part-time cat si full-time, in functie de ce iti doresti. Astfel, poti face din meseria de inspector SSM o cariera sau doar o meserie pe care sa o practici in functie de cum iti permite programul, in completarea veniturilor deja existente.
De asemenea poti tine cont ca si atunci cand este meseria de baza, poti sa te angajezi consultant si la alte companii care au nevoie de un inspector SSM part-time.
Astfel, salariul difera de la caz la caz. Un inspector SSM debutant, care lucreaza full time, poate ajunge chiar si pana la 4000 lei.
In cazul colaborarilor sau angajarii part-time salariul difera in functie de necesitatile companiei. Avantajul este ca nu te impiedica nimeni sa ai mai multe colaborari in paralel, atat timp cat din punct de vedere deontologic, nu sunt din acelasi domeniu.

Ce presupune un curs de inspector SSM sau inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca?

Asa cum aminteam mai sus, pentru a practica aceasta meserie trebuie sa ai un certificat de competente pe care il poti primi doar daca urmezi un curs de specialitate. Pentru a te inscrie la un curs SSM este indicat sa cauti cel mai bun centru de formare profesionala pentru tine, unul care este avantajos atat ca timp cat si ca durata de studii.
De asemenea trebuie sa ai in vedere si programa cursului si ce ar trebui acest curs sa te invete.
Iata cateva informatii din ce ar trebui cursul sa contine:
Informatii despre activitatea de prevenire si protectie la locul de munca.
Informatii despre stabilirea semnalizarii de securitate si/ sau de sanatate la locurile de munca.
Evaluarea si stabilirea mijloacelor materiale si tehnice necesare securitatii si sanatatii in munca.
Modalitati si criterii generale pentru evaluarea riscurilor.
Metode de instruire a angajatilor de catre inspector, in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Modalitati de informare a lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Modalitati de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
Informatii cu privire la participarea la cercetarea si evaluare evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca a angajatilor.
Verificarea respectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Metode de monitorizare a activitatilor de evacuare si interventie in situatii de urgenta neprevazute.
Practic, tematica unui curs de inspector ssm trebuie sa cuprinda cadrul legislativ general referitor atat la securitate si sanatate in munca, cat si la criterii generale pentru evaluarea riscurilor. Pe langa acestea, un curs bun trebuie sa includa si informatii despre indentificarea si preventia riscurilor, dar si informatii despre gestionearea si rezolvarea unor probleme de securitate si sanatate in munca.

Cu alte cuvinte, meseria de inspector ssm sau inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca este una esentiala in orice domeniu de activitate. Astfel, pe langa utilitatea meseriei in protejarea celorlalti si instruirea lor pentru a lucra in siguranta in trimpul orelor de program, aceasta meserie ofera si multe satisfactii profesionale si, bineinteles, materiale.

Daca te-ai convins ca meseria de inspector SSM este pentru tine, nu mai astepta si inscrie-te chiar acum la un curs de inspector SSM pentru a primi atestatul de care ai nevoie. In doar o luna vei putea incepe deja sa lucrezi in acest domeniu extrem de cautat in Romania.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat