Cum sa deschizi un salon de infrumusetare: ghidul complet

Cum sa deschizi un salon de infrumusetare: ghidul complet

Iti doresti sa iti deschizi propriul salon de infrumusetare? Visezi sa ai propriul spatiu magic care sa aduca multe zambete pe fetele clientilor? Ai vrea sa devii antreprenor in domeniul frumusetii, dar nu stii care sunt pasii? Afla chiar acum toate detaliile pe care trebuie sa le stii pentru ca visul tau sa devina realitate. Vei afla ce costuri implica un salon de infrumusetare, dar mai ales de ce acte vei avea nevoie.

Cum gasestesti o forma juridica potrivita

Pe teritoriul Romaniei, pentru a demara o afacere, trebuie sa ai o forma juridica pentru a putea incasa bani si pentru a putea emite bon fiscal si factura. In acest caz putem vorbi fie de Societate cu Raspundere Limitata (SRL), fie de Persoana Fizica Autorizata (PFA).
Inca de la inceput trebuie inteles faptul ca infiintarea unei forme juridice este un proces destul de anevoios care va implica multa birocratie si mult timp de asteptare. Daca nu dispui de timp, poti apela la firme specializate care se ocupa de toate aceste acte. Va fi un cost suplimentar, dar te va scuti de stat la cozi si completat acte.
Pentru a selecta una dintre cele doua forme juridice trebuie sa stii mai intai ce presupune fiecare dintre ele. Iata care sunt diferentele:
• SRL-ul poate fi infiintat de o persoana terta, care nu are calificare in domeniu, dar care este obligata sa angajeze numai persoane calificate
• PFA-ul poate fi infiintat de orice persoana care are o calificare in domeniu, respectiv un certificat de competenta eliberat in urma unui curs de hairstyle, curs frizerie, curs cosmetica sau curs de manichiura/pedichiura al unui centru de formare profesionala.
• Costul de infiintare este mult mai mic pentru PFA, decat pentru SRL
• SRL-ul necesita angajarea unui contabil, avand o contabilitate mai complexa
• PFA-ul are costuri mici de administrare si nu necesita angajarea unui expert contabil
• La PFA poti utiliza imediat banii pe care ii incasezi, in schimb la SRL nu
• Poti angaja atat ca PFA, cat si ca SRL
• In cazul PFA-ului raspunderea totala in fata legii, pentru toata afacerea, o are doar persoana care a deschis PFA-ul, in schimb la SRL raspunderea se imparte intre cel ce a savarsit fapta si administratorul SRL-ului
Dupa ce hotarasti ce forma legala alegi, urmeaza pasul in care trebuie sa alegi un cod din Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN) care iti da dreptul sa practici doar activitatea la care doresti sa fi incadrat.
Astfel pentru saloanele de infrumusetare vei apela la codul CAEN
9602 – Coafura si alte activitati de infrumusetare.
Acest cod include:
• activitati de spalare a parului, aranjare si tuns, coafat, vopsit, nuantat, ondulat, indreptat si activitati similare, pentru barbati si femei
• barbierit si aranjarea barbii
• masaj facial, manichiura si pedichiura, machiaj
Dupa gasirea codului CAEN esti pregatit sa faci primul pas catre visul tau. Astfel, trebuie sa mergi la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si sa soliciti eliberarea unui Certificat Constatator. Certificatul Constatator este un document eliberat de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) care prezinta starea la zi a unei firme. Documentul contine informatii precum domeniul de activitate, sediul social, asociati, activitati autorizate, etc. Costul pana in acest moment poate ajunge la aproximativ 1.000 lei, daca nu apelezi la o firma specializata.

Normele de igiena trebuie respectate cu sfintenie

Trebuie sa intelegi ca o afacere in domeniul frumusetii poate aduce multe bucurii, dar este si un mediu riscant sanitar.
De aceea, pentru a deschide un salon de infrumusetare trebuie neaparat sa ai cursuri de igiena. Daca ai cursuri de calificare in domeniu poti sta linistit, acestea includ si cursuri de igiena.
Daca nu ai certificat in domeniu, va trebui sa urmezi cursuri de igiena pe care le poti sustine in mai multe cabinete medicale avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei sau la centre de specialitate. Certificatele emise de astfel de entitati au valabilitate limitata de doar 3 ani.
Dupa aceasta perioada va trebui sa urmezi din nou cursul.
Este foarte important sa pui accent pe igiena. Si tie ti-ar displace sa te duci intr-un loc in care curatenia lasa de dorit.
Dintre normele de igiena amintim cele mai importanta dintre ele:
Igienizarea mainilor - de fiecare data cand se realizeaza o procedura sau cand mainile ating altceva decat clienta. Igienizarea mainilor se face prin spalarea acestora cu sapun antibacterian si utilizarea dezinfectantului de maini.
Sterilizarea instrumentarului care nu este de unica folosinta. Aceasta se face conform recomandarilor pe care le face producatorul dar si a cerintelor emise de SANEPID;
Aruncarea instrumentelor si materialelor de unica folosinta, dar si uitilizarea cu responsabilitate a deseurilor periculoase, acolo unde este cazul;
Asigurarea unui climat optim, care sa ofere confort si sa evite dezvoltarea microorganismelor;
Asigurarea curateniei in salon conform standardelor SANEPID

Costul unui curs oscileaza intre 100 si 200 lei, in cazul in care nu ai certificare in domeniu.

Cum alegi locatia?

Poate cel mai complicat lucru este sa gasesti o locatie. Daca nu ai o zona la care visezi, este cazul sa te gandesti bine.
Un salon de infrumusetare se bazeaza pe 50% reclama prin viu grai (de la client la client), 20% clientela fidela a unui specialist angajat, 20% social media si doar 10% sunt clienti ce vin pur si simplu pentru ca vad eticheta ”deschis”.
O zona mai centrala va atrage niste costuri mai mari de intretinere. Totodata, alte facilitati precum un loc de parcare sau distanta mica fata de statiile de mijloace de transport in comun vor creste pretul chiriei dar in acelasi timp vor fi atractive pentru clienti.
Dupa ce iti stabilesti o zona, incepi sa cauti spatii ce iti permit desfasurarea activitatii. Este recomandat sa utilizezi o firma de imobiliare. Ei detin portofolii mari cu spatii de inchiriat si te vor duce direct catre ce iti doresti.
Tine cont ca, daca spatiul nu este amenajat pentru o activitate de salon, va trebui sa renovezi pentru a respecta niste standarde impuse de Directia de Sanatate Publica (DSP).
Dintre standarde amintim:
• Spatii separate de coafor, zona SPA (tratamente capilare), cosmetica, manichiura/pedichiura, zona tehnica
• Grup sanitar
• Zona de asteptare
De asemenea, pe langa planul tehnic al locatiei este bine de stiut ca exista si solicitari din punct de vedere al materialelor folosite. Spre exemplu:
• Peretii, tavanele si podelele trebuie sa fie lavabile, pentru ca sunt mult mai usor de intretinut si curatat.
• Incaperile trebuie sa fie bine luminate atat natural cat si artificial. De asemenea, trebuie sa fie foarte bine ventilate, pentru a evita acumularea de vaporii, praf sau fum;
• Sursa constanta de apa calda, energie si caldura.
Dupa ce toate de mai sus sunt indeplinite poti sa treci la urmatorul pas birocratic si anume obtinerea certificarii in conformitate cu normele de igiena si sanatate publica.
Pentru asta trebuie sa depui un dosar la Directia de Sanatate Publica care sa contina:
• Cererea de certificarea conformitătii cu normele de igiena si sanatate publica, conform modelului prevazut in anexa nr. 3, din Ordinului ministrului santatii nr.1030/2009, cu modificările si completarile ulterioare.
• Certificat de urbanism.
• Schita de amplasare in zona, cu mentionarea vecinatatilor imediate (distante de la perimetru la vecini), intocmita de personal de specialitate.
• Schita de detaliu din care sa reiasa circuitele functionale, destinatia spatiilor si suprafetele acestora, dupa caz.
• Memoriul tehnic privind descrierea obiectivului si a activitatii care se desfasoara sau se va desfasura in acesta, dupa caz.
• Dovada achitării tarifului de certificare a conformitatii, in valoare de aproximativ 200 lei, iar pentru rezolvarea in regim de urgenta se achita in plus 50 lei.
Cost total dosar DSP aproximativ 250 lei.

Mobilarea si utilarea salonului de infrumusetare

Dupa ce locatia este aranjata trebuie sa inceapa procedura de mobilare. Pentru asta trebuie luat in calcul ca in fiecare punct de lucru trebuie sa existe mobilier dedicat.
1. Pentru zona de coafor: trebuie sa existe minim un scaun de specialitate, oglinda, ucenic si scaun rotativ pentru hairstylist, o mica etajera pentru produsele de styling. De asemenea este nevoie de uscator de par, climazon etc.
2. Pentru zona de SPA va trebui minim o scafa, un dulap care deserveste prosoapelor si produselor de ingrijire a parului (sampon, masca, tratamente etc).
3. Manichiura/Pedichiura: scaun de specialitate, dulap pentru produse de specialitate si dezinfectanti, masa, pupinel pentru sterilizare etc.
4. Cosmetica: masa pentru tratament, ucenic pentru cosmetician, dulap pentru produse de specialitate, vaporizator, incalzitor de ceara etc.
5. Zona tehnica - masina de spalat rufe (pentru prosoape), masina de uscat rufe (pentru prosoape), dulap cu produse de intretinere a curateniei etc.
6. Zona de asteptare/ receptie - pupitru de receptie, PC, casa de marcat, scaun receptie, cateva scaune de asteptare si o masa.
Toate aceste produse de mai sus pot ajunge pana la o valoare de 60.000 lei, dar le poti achizitiona de la diverse firme de specialitate in rate lunare. De asemenea pentru inceput poti achiziona doar strictul necesar.

Produsele consumabile si procurarea lor

Ca afacerea sa poata demara trebuie sa ti cont si de necesitatea produselor consumabile minime de care orice salon are nevoie pentru a functiona.
• Pentru zona de coafor este nevoie de achizitionarea produselor de vopsit precum vopsea permanenta si semipermanenta, decolorant, oxidanti, produse de styling, pelerine de vopsit, pelerine de tuns, piepteni, bigudiuri agrafe, etc.
• Pentru zona de SPA - prosoape, sampoane, masti, tratamente pentru par.
• Pentru Cosmetica - produse de unica folosinta precum papuci etc, ceara depilatoare, benzi pentru ceara, tratamente faciale, produse de make-up, prosoape.
• Pentru Manichiura Pedichiura - truse, suporti pentru sterilizat, benzi de sterilizare, pungi de sterilizare, dezinfectanti profesionisti ultra rapizi, lacuri de unghii, dizolvant de lac de unghii, prosoape, papusi de unica folosinta, etc.
• Pentru zona de receptie - soft de contabilitate si plata, soft de programare etc.
De asemenea, acestea pot aduce un cost aproximativ de 6.000 lei. Avantajul este ca sunt livrate de distribuitori din domeniu si pot avea plata cu factura la termen sau chiar in rate. Practic ei iti pun la dispozitie pentru inceput ce ai nevoie si vor colecta plata dupa 20 de zile, sau la o perioada stabilita de comun acord.

Daca toate punctele de mai sus au fost atinse poti sa te indrepti catre ultimile autorizatii care iti permit demararea proiectului.
In acest punct poti deja sa faci o analiza de risc la securitate fizica – conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, astfel vei putea subcontracta o firma de specialitate.
Costul unui abonament poate fi de 1.500 lei/luna.
Daca te hotarasti sa functionei ca PFA trebuie sa soliciti primariei de care aparti Acordul de functionare.
Contractarea unei banci pentru asigurarea POS-ului, pentru incasarea contravalorilor serviciilor cu cardul.
Si nu in ultimul rand sa mergi sa fiscalizezi casa de marcat. Acest lucru presupune adaptarea casei de marcat in conformitate cu legislatia in vigoare.

Angajarea personalului

Personalul pe care doresti sa il angajezi trebuie sa aiba neaparat cursuri acreditate de calificare in domeniu. Doar asa vei putea avea siguranta ca acele persoane au cunostintele necesare pentru a-si face meseria.
Ai mare grija ca diplomele pe care le prezinta la angajare sa fie intr-adevar acreditate. Este posibil ca, cei care fac un curs neacreditat, sa nu aiba toate cunostintele de baza necesare. Astfel, risti sa strici reputia salonului inca de la deschidere.
Iata ce cursuri trebuie sa aiba cei pe care ii angajezi:
• pentru coafura – curs acreditat hairstyle,
• pentru frizerie – curs acreditat frizerie,
• pentru cosmetica – curs acreditat cosmetica,
• pentru manichiura/pedichiura - curs acreditat manichiura / pedichiura.
Totodata, nu poti angaja oameni fara calificare, chiar daca acestia se afla in curs de formare profesionala. Pe cei din urma poti cel mult sa ii angajezi ca ucenici. Incearca sa alternezi personal cu vechime in domeniu cu personal aflat la inceput de drum.

Cat costa sa deschizi un salon de infrumusetare?

La final, sa recapitulam toate costurile necesare deschiderii unui salon de infrumusetare (costurile pot varia in functie de locatie si marimea spatiului):
• infiintare SRL sau PFA – aproximativ 1.000 lei
• curs de igiena – 200 lei
• dosar DSP – 250 lei
• chirie (3 luni) – aproximativ 17.000 lei
• renovare si utilare salon – aproximativ 60.000 lei
• consumabile – 6.000 lei
• paza – 1.500 lei / luna

La acestea se vor adauga si costurile de promovare dar si cele salariale. Pentru promovare, poti avea un buget flexibil, in functie de posibilitati.
Salariile vor varia in functie de experienta fiecarui angajat. Acestea pot porni de la 2.550 (salariul minim brut) si pot ajunge, de regula, pana la 9.000 (pentru un salariu net de 5.000) in cazul angajatilor cu experienta.

In concluzie din forma detaliata de mai sus trebuie retinut ce acte sunt necesare pentru deschiderea unui salon de infrumusetare si autorizatiile pentru salonul de infrumusetare:
• Cerificat Constatator de la Registrul Comertului
• Certificarii in conformitate cu normele de igiena si sanatate publica, emis de DSP
• Analiza de risc la securitate fizică – conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor
• Acordul de functionare din partea primariei
• Fiscalizarea casei de marcat, la ANAF
Toate acestea se pot obtine daca aveti un plan de afaceri foarte bine structurat si realizat. Astfel veti putea avea, inca de la inceput, o viziune exacta atat a cheltuielilor cat si a veniturilor structurate anual sau chiar trimestrial.
In ceea ce priveste costurile, acestea se ridica la aproximativ 86.000 lei. Suma cuprinde costurile de infiintare a firmei, chiria pe 3 luni, amenajarea si aprovizionarea salonului plus un contract de paza. Nu sunt incluse si salariile angajatilor.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat