Dezvoltarea profesionala: pasul de la bun la exceptional

Dezvoltarea profesionala: pasul de la bun la exceptional

La baza evolutiei umane stau cateva nevoi pe care omul, in viata sa, trebuie sa le atinga pentru a-si oferi confortul de care are nevoie pentru a supravietui si mai ales pentru a evoula. In psihologie, aceste nevoi sunt cuprinse intr-o forma grafica sub denumirea de piramida lui Maslow sau piramida nevoilor. In varful acestor nevoi, adica in etapa cea mai avansata, se regaseste autorealizare si dezvoltarea personala.

Dezvoltare personala de multe ori este indentificate cu dezvoltarea profesionala, ele fiind percepute ca un intreg sau dependente una de cealalta.

Nu este un secret ca, pentru a avea succes in orice domeniu, trebuie sa iti dezvolti continuu abilitatile si cunostintele. Dezvoltarea profesionala este esentiala pentru a fi la curent cu cele mai recente tendinte si tehnologii si pentru a-ti extinde orizonturile dincolo de ceea ce sti in prezent. Insa, de cele mai multe ori, poate fi dificil sa stii de unde sa incepi sau cum sa profiti la maximum de dezvoltarea profesionala.

Ce este dezvoltarea profesionala si managementul carierei?

Dezvoltarea profesionala (DP) este termenul utilizat pentru a descrie o mare varietate de activitati si programe care ii ajuta pe angajati sa isi imbunatateasca abilitatile si cunostintele in profesiile lor actuale. Cu alte cuvinte, are menirea sa ii faca sa ramana competitivi pe piata fortei de munca.
Exista multe motive pentru care dezvoltarea profesionala este importanta. Unul dintre dintre ele este ca dezvoltarea profesionala te ajuta sa ramai la curent cu cele mai recente tendinte si evolutii din domeniul in care activezi, pe masura ce tehnologia avanseaza. Este important sa iti dezvoltati abilitatile si cunostintele pentru a te adapta noilor cerinte.
Dezvoltarea profesionala te ajuta de asemenea sa devii mai buni in ceea ce faci. Inveti nu numai noi abilitati, ci si modalitati de a face fata situatiilor dificile, de a lua decizii mai bune si de a-ti atinge obiectivele.
Managementul carierei reprezinta un plan, pe terment lung, in care iti setezi niste obiective profesionale in timp, si pe care le urmaresti fara abateri. Practic, este planul prin care tu vei stii ce astepti tu de la tine in urmatorii 3-5 ani si contine raspunsul la clasica intrebare ”unde te vezi peste 5 ani?”

Cum se naste ideea de dezvoltare profesionala si cand intervine un plan de dezvoltare profesionala?

Sunt momente in viata fiecarui angajat in care simte ca se plafoneaza la locul de munca, cand doreste o schimbare in cariera. De cele mai multe ori, atunci cand acest sentiment intervine, dar pe care multi aleg sa il ignore, se pot crea dezechilibre emotionale. Incep sa se nasca sentimentele de frustrare, neimplinire profesionala sau chiar clacare emotionala. Ce este de facut in aceste momente? Variantele nu sunt multe, dar sunt complexe si necesita atentie deosebita:

1. Schimbarea carierei intr-un domeniu nou
2. Evolutia profesionala in domeniul deja practicat

Ambele variante implica luarea unei decizii ce poate afecta nu numai persoana in cauza ci si un grup de oameni apropiati.
Atunci cand inclini spre prima varianta, trebuie luati in calcul toti factorii ce vor fi efectul schimbarii in cariera. Daca iti doresti sa schimbi locul de munca cu un alt domeniu, trebuie sa incepi cu o lista clara in care sa treci toate cunostintele si abilitatile tale care ar putea sa te faca fericit, pentru a indentifica jobul cel mai potrivit pentru momentul de cumpana in care te afli.
De asemenea, trebuie sa cantaresti si toate dezavantajele clare si reale pe care o schimbare de cariera o atrage dupa sine. Nu uita ca, atunci cand doresti sa iti schimbi cariera, pe langa discomfortul propriu creat, precum frica de nou, frica de noi inceputuri, frica de necunoscut, trebuie sa cantaresti si impactul pe care decizia o va avea in randul familiei.

Evolutia profesionala te poate ajuta sa gasesti un job mai bun

Insa, daca doresti doar o schimbare a rutinei zilnic, atunci poti opta pentru o evolutie profesionala in domeniu. Astfel, va reveni competivitatea ta in domeniu si va creste mult mai mult sansa de evolutie profesionala. Sau de ce nu, vei putea alege un alt angajator care sa iti ofere mai multe beneficii si care sa umple golul creat de plafonarea actualului loc de munca.
Insa, fie ca este vorba de prima varianta sau cea de-a doua, este important sa exista un plan de dezvoltare profesionala sau un management al carierei.
Pentru o schimbare in viata profesionala nu sunt vizate doar un anumit tip de angajati. Oricine poate sa faca acesta schimbare si mai ales la orice varsta, atat timp cat este dornic. O schimbare in cariera nu este o decadere, este o dezvoltare profesionala si personala in care prioritatile tale se schimba in functie de nevoile tale actuale. Nu de putine ori au fost persoane care, din activitatea de birou, au dorit sa ajunga sa lucreze mai mult in domenii in care comunicarea si creativitatea sa fie mai dezvoltate precum hairstylist/frizer, sau cazuri in care angajati din domeniul economic si-au dorit sa devina designeri de interior.

Tipuri de cursuri de dezvoltare profesionala

Exista mai multe tipuri de cursuri si programe disponibile pentru dezvoltarea profesionala. Unele dintre cele mai comune tipuri sunt:

● Cursuri bazate pe competente: Aceste cursuri se concentreaza pe invatarea de ablilitati specifice unor joburi
● Cursuri de afaceri si management: Aceste cursuri ii invata pe oameni cum sa conduca o echipa de lucru, cum sa ia decizii in afaceri si cum sa gandeasca strategic.

Exemple de cursuri de competente

Curs de frizerie
Cursul de frizerie este un curs care acopera elementele esentiale ale coafurii masculine. De la taiere, modelare si alte tehnici de styling pana la elemente de igiena a locului de munca si spalarea parului. Cursul de frizerie este o modalitate excelenta de a invata elementele de baza ale stilului de par si de a dobandi abilitatile necesare pentru a incepe o cariera in industria parului. Cursul este, de asemenea, util pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca abilitatile sau sa invete tehnici si practici noi. Acest curs este, de obicei, oferit la scolile de infrumusetare sau in centrele de dezvoltare profesionala.

Curs coafor
Cursul de coafor este un curs care va invata cum sa stilizati parul. Acesta acopera toate aspectele ingrijirii parului, de la samponare si conditionare la taiere si stilizare. Cursul dureaza de obicei in jur de sase saptamani, iar la finalizare, veti putea lucra ca coafor profesionist intr-un salon. Cursul de coafor este o alegere excelenta pentru oricine este interesat de o cariera in industria frumusetii, deoarece va ofera abilitatile si cunostintele necesare pentru a reusi, dezvolta si evolua profesional. Daca sunteti in cautarea unei cariere creative si provocatoare, acest curs poate fi alegerea perfecta pentru dumneavoastra.

Curs make-up
Cursul de make-up, sau de machiaj, este unul dintre cele mai cautate la ora actuata. Aceasta este sustinut intr-un mediu dinamic, care permite studentilor sa invete si sa aplice o gama larga de produse cosmetice. De la produse de baza, cum ar fi fardul si rujuri, la produse mai avansate, cum ar fi fondul de ten si pudra, cursantii invata sa se adapteze la diverse situatii pentru a obtine un look natural, stralucitor, unic, frumos si echilibrat. Cursurile sunt adaptate fiecarui grup in parte, in functie de varsta si nivelul de experienta.

Curs formator
Cursul de Formator este un tip de curs care te ajuta sa devina formator certificat sau trainer. Cursul ofera participantilor cunostintele si abilitatile necesare pentru a dezvolta si oferi programe de formare. Cursurile de formator sunt oferite, de obicei, de centre de dezvoltare profesionala. Durata cursului variaza intre doua si patru saptamani. Aceste cursuri sunt concepute pentru persoanele care doresc sa urmeze o cariera in domeniul formarii sau al educatiei si care doresc sa impartaseasca din experienta lor profesionala. Cursurile acopera o gama larga de subiecte, dar si teoria invatarii adultilor si dezvoltarea curriculumului. La finalizarea cursului, participantii vor fi capabili sa dezvolte si sa ofere programe de formare care sunt eficiente si atractive. Cursurile de formator sunt o modalitate excelenta de a dobandi abilitatile si cunostintele necesare pentru a deveni un mentor in domeniu.

Curs design interior
Cursul de design interior este un curs care te ajuta sa iti dezvolti partea creativa. De la proiectarea unei camere, la alegearea celui mai potrivit mobilier si obiect de decoratiune interioara, cursul iti ofera satisfactia personalizarii spatiului de locuit sau de birou. Cursul de design interior este sustinut fie de centrele de formare profesionala fie de facultatea de arhitectura. Durata unui curs de design interior variaza de la 8 la 12 saptamani. La finalizarea cursului, participantii vor putea sa profeseze imediat si sa ofere servicii de decorare. Cursurile de design interior transforma orice cursant in maestru decorator care personalizeaza orice incapere.

Oportunitati de dezvoltare profesionala

Exista numeroase oportunitati de dezvoltare profesionala disponibile pentru cei care doresc sa isi dezvolte cariera. Conferintele si seminariile care pot oferi experiente valoroase de relationare, precum si sansa de a invata de la experti din industrie.
Cursurile online si seminariile web sunt o alta modalitate convenabila de a dobandi noi competente si cunostinte, fara sa fie nevoie sa calatoresti sau sa iti iei timp liber de la serviciu. Cartile si articolele de dezvoltare profesionala pot fi, de asemenea, resurse utile, oferind perspective si sfaturi pe o varietate de subiecte.
Oricare ar fi obiectivele tale, exista o multime de oportunitati de dezvoltare profesionala care sa te ajute sa le atingeti.
Iata cateva motive pentru care dezvoltarea profesionala iti aduce un beneficiu:

● Te mentine la curent cu cele mai recente tendinte si evolutii din domeniul dumneavoastra.
● Te ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile si cunostintele in profesia actuala.
● Te poate face mai bun la locul de munca.
● Poate deschide noi oportunitati de cariera.
● Te poate ajuta sa iti dezvoltati reteaua profesionala.
● Poate oferi un plus de incredere in propriile puteri.
● Te poate ajuta sa devii mai flexibil in gandire si actiune.
● Te poate ajuta sa devii mai creativ.
● Iti poate oferi oportunitati de a-ti face prieteni noi si de a-ti dezvolta o retea proprie de oameni din domeniu.
● Te poate ajuta sa devi mai bun comunicator.
● Te poate ajuta sa devi mai bun la rezolvarea problemelor.
● Iti poate oferi oportunitatea de a invata de la altii.
● Te poate ajuta sa devi mai bun in ceea ce faci.
● Iti poate oferi oportunitati de a dezvolta noi hobby-uri

Directii de dezvoltare profesionala

Profesionistii pot alege sa isi dezvolte cariera in multe moduri. Unii oameni opteaza sa se specializeze intr-un anumit domeniu, in timp ce altii aleg sa isi diversifice seturile de competente si baza de cunostinte. Ambele abordari prezinta numeroase beneficii, iar cea mai buna cale de a proceda depinde de obiectivele si interesele fiecarei persoane.

Cei care aleg sa se specializeze intr-un anumit domeniu devin adesea experti in domeniul lor. Acest lucru poate duce la perspective mai bune de angajare si la salarii mai mari, deoarece angajatorii sunt dispusi sa plateasca salarii premium pentru persoane foarte calificate. Specializarea poate face mai usoara evolutia din industrie, deoarece te vei concentra mai mult pe o gama mai restransa de informatii.
Pe de alta parte, cei care aleg sa isi diversifice setul de competente pot gasi mai usor un loc de munca in domenii care se afla in plina evolutie. Acestia pot fi mai bine pregatiti sa se adapteze la schimbarile din industria sau domeniu, deoarece vor avea o gama mai larga de cunostinte pe care sa se bazeze. in cele din urma, cea mai buna abordare pentru fiecare persoana depinde de obiectivele si interesele sale unice.

Metode de dezvoltare profesionala

Dezvoltarea profesionala poate lua multe forme. Unele metode comune de dezvoltare profesionala includ participarea la ateliere de lucru si conferinte, participarea la cursuri online/ofline si citirea revistelor profesionale. Toate aceste activitati te pot ajuta sa te tina la curent cu noile evolutii din domeniu, sa inveti noi competente si sa creezi conexiuni cu alti profesionisti.

Nu ramane in urma! Investeste acum in cariera ta!

Dezvoltarea profesionala trebuie sa fi un proces continuu pe care sa il intreprinzi de-a lungul intregii cariere, fie ca este vorba de pregatirea pentru un obiectiv specific, cum ar fi trecerea la o pozitie de conducere, sau pe un alt job.
Indiferent de forma pe care o ia, dezvoltarea profesionala te poate ajuta sa iti imbunatatesti cunostintele si abilitatile, dar nu in ultimul rand sa ramai in topul specialistilor din domeniului in care activezi.
Asa ca nu mai astepta si incepe chiar acum sa investesti in cariera ta!

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat