Cele mai cautate cursuri de calificare in 2022

Cele mai cautate cursuri de calificare in 2022

Simti ca actualul loc de munca nu iti mai aduce satisfactii? Simti nevoia de a face o schimbare sau vrei o evolutie in plan profesional? Cursurile de calificare profesionala sunt cele mai indicate atunci cand doresti o schimbare in cariera sau o schimbare a rutinei dobandite de-a lungul anilor. Prin finalizarea unui curs de calificare, persoanele pot dobandi abilitatile si cunostintele necesare pentru a urma o cariera de succes in domeniul ales, dar si un certificat recunoscut de stat si Uniunea Europeana.

Ce este un curs de calificare?

Cursurile de calificare se refera, in general, la cursuri de formare profesionala care te pregatesc pentru o anumita meserie sau profesie. Aceste cursuri pot fi urmate atat la nivel liceal, cat si la nivel postliceal sau postuniversitar si, de cele mai multe ori, combina instruirea teoretica cu experienta practica. Cursurile de calificare conduc adesea la acreditari recunoscute de industrie si stat.

Avantajele oferite de un curs de calificare

Cursurile de calificare profesionala iti ofera multiple avantaje. Poate cel mai important este acela ca poti invata o meserie de la un specialist in domeniu care, la randul sau, este specializat ca trainer. Astfel, el te poate ajuta sa deprinzi mult mai repede o meserie decat daca ai alege sa o inveti lucrand in domeniul respectiv. Mai mult, in unele domenii nici nu poti incepe sa profesezi pana nu finalizezi un astfel de curs.
Un alt avantaj este ca la final primesti o diploma acreditata de catre autoritatile din Romania si recunoscuta la nivel european. Acest lucru inseamna ca poti sa o folosesti pentru a te angaja oriunde in Uniunea Europeana. In plus, o diploma te-ar putea ajuta sa obtii si un salariu mult mai bun la angajare.

Care sunt cele mai bune cursuri de calificare?

Curs Frizerie / Barbering

Sa devii frizer este o modalitate excelenta de a intra in industria beauty. Barberi sunt profesionisti foarte bine pregatiti care folosesc foarfece, masini de tuns si aparate de ras pentru a stiliza si coafa parul. De asemenea, ei pot oferi si alte servicii, cum ar fi barbieritul, tunderea barbii si efectuarea de masaje ale scalpului.
Pentru a deveni frizer, va trebui sa finalizezi un curs de frizerie la o scoala acreditata. Aceste programe dureaza, de obicei, in jur de cateva luni. In timpul pregatirii, vei invata despre diferitele tipuri de par, cum sa il tai si sa il stilizezi si cum sa folosesti diferite instrumente de frizerie. De asemenea, vei dobandi experienta in lucrul cu clientii, oferindu-le tunsori si alte servicii. Dupa ce ai finalizat formarea teoretica si practica, va trebui sa treci un examen pentru a deveni frizer autorizat.
Daca deja detii o diploma de specialist, poti urma cursuri de specializare in domeniu, astfel poti aprofunda tehnici de taiere a parului, de stilizare in ton cu tendintele si cerintele actuale.
In general, fie ca urmezi cursuri de calificare sau specializare in doemniu, trebuie sa stii ca acestea sunt coordonate de un trainer cu experienta. Astfel informatiile oferite de acesta bazate si pe experienta proprie, te vor ajuta foarte mult in cariera.

Meseria de frizer/barber poate fi practicata in diferite locuri precum:
● Saloane dedicate barbatilor (barbershop)
● Saloane de infrumusetare
● Lanturi hoteliere cu servicii de barbershop
● Vase de croaziera cu servicii dedicate domnilor
● Televiziune
● Teatru etc.

Curs Hairstylist / Coafor

Meseria de hairstylist poate fi o alegere perfecta pentru o cariera plina de satisfactii. Nu numai ca iti vei putea folosi creativitatea pentru a-i ajuta pe oameni sa arate cat mai bine, dar poti, de asemenea, sa construiesti relatii puternice cu clientii. Daca esti interesat sa devii hairstylist, exista cateva lucruri pe care va trebui sa le faci. In primul rand, va trebui sa finalizezi un curs de coafor la o scoala de frumusete sau la un centru de formare profesionala. In timpul pregatirii, vei invata despre diferite tipuri de par, cum sa il tai, cum sa il ingrijesti si mai ales cum sa coafezi parul. De asemenea, vei invata despre chimia produselor de colorare si ingrijire a parului si cum sa le folosesti în siguranta si in mod eficient asupra clientilor.
Cursul in domeniu va fi impartit in doua sectiuni. Parte teoretica si parte practica. De asemenea, pe parcursul scolarizarii vei avea suficient timp cat sa poti sa urmezi o perioada de ucenicie in cadrul unui centru estetic sau coafor, unde vei putea experimenta in siguranta toate informatiile primite la curs.
Dupa finalizare cursului de hairstlyst, vei obtine un certificat in domeniu oferit de Ministerul Muncii care iti va da posibilitatea de angajare imediata. Odata ce ai obtinut certificatul, vei fi gata sa incepi sa lucrezi in aceasta meserie bine platita.

Daca esti curios unde ai putea sa te angajezi dupa ce ai urmat un curs coafor, iata cateva idei:
● Salon de infrumusetare
● Centru de estetica dedicat doamnelor
● Centru estetic al unui lant hotelier
● Saloane de infrumusetare din strainatate sau chiar pe vase de croaziera
● Coafor in teatru
● Hairstylist in televiziune
● Hairstylist in domeniul cinematografiei etc.

Curs Design Interior / Decorator Interioare

Designerii de interior sunt profesionisti care sunt pregatiti sa creeze spatii functionale si placute din punct de vedere estetic. Acestia lucreaza de obicei cu clientii pentru a le determina nevoile, elabora planuri, sau selecta mobilierul, finisajele si supraveghea procesul de constructie.
Pentru a deveni designer de interior este nevoie de o certificare obtinuta in urma finalizarii unui curs de design interior. Unele state solicita, de asemenea, formare continua si actualizarea prin cursuri de specializare pentru a-si mentine licenta sau certificarea. Un curs de design interior poate fi urmat atat la facultatile de arhitectura din cadrul universitatilor, cat si la centre de formare profesionala. Durata unui curs design interior se poate incadra de la la cateva saptamani la cateva luni, in functie de cine preda cursul.
Nevoia de specialisti in acest domeniu a inceput sa creasca in ultimi ani, deoarece locuintele au dimensiuni reduse si toata lumea isi doreste o optimizare cat mai corecta a tututror spatiilor. De asemenea, prin apelarea la un designer de interior poti optimiza si mai bine spatiul de lucru, atunci cand este vorba de zona de birouri.
Pe langa indeplinirea cerintelor educationale si profesionale, multi designeri de interior de succes poseda si abilitati puternice de comunicare sau de rezolvare a problemelor. Cu aceste abilitati, ei sunt capabili sa colaboreze eficient cu clientii si cu alti membri ai echipei de design pentru a crea spatii frumoase, dar cel mai important functionale.

Cu meseria de designer de interior poti sa te angajezi cu succes in mai multe locuri precum:
● Companii de profil
● Agentii imobiliare
● Complexe rezidentiale
● Centre comerciale
● Centre de bricolaj si mobila etc.

Curs Make-up / Machiaj

Un make-up artist este o persoana care aplica artistic produse cosmetice si alte produse de infrumusetare clientilor pentru a le imbunatati aspectul. De obicei, artistii in machiaj sunt interesati de zona de beauty, moda si au abilitatile tehnice necesare pentru a aplica corect machiajul.
Pentru a deveni make-up artist, va trebui sa urmezi un curs de make-up la un centru de formare profesionala. Alternativ, poti finaliza si o perioada de ucenicie in domeniu. Asupra cursului pe care il urmezi isi pune amprenta trainerul. Aceasta este o persoana cu experienta in domeniu capabil sa structureze un curs care sa raspunda tuturor cerintelor si nevoilor pe care le presupune meseria.
Daca detii o diploma in domeniu, poti sa urmezi cursuri avansate de specializare, unde vei invata cum sa utilizezi noi tehnici si proceduri in domeniu. Majoritatea make-up artistilor sunt independenti si lucreaza pe cont propriu fie direct fie prin colaborari cu diferite domenii. Ca atare, ei trebuie sa fie capabili sa isi promoveze serviciile si sa isi construiasca o clientela. Bunele abilitati interpersonale si de servire a clientilor sunt esentiale pentru a avea succes in aceasta cariera. Abilitatile de marketing pot fi, de asemenea, utile.

Meseria de make-up artist are, de obicei, o cerinta sporita in urmatoarele domenii:
● Cinematografie
● Televiziune,
● Teatru
● Case de productie media
● Saloane de infrumusetare
● Magazine cu produse de beauty etc.

Curs Stilist Unghii

Un stilist protezist unghii este o persoana specializata in ingrijirea unghiilor. Pentru a lucra in acesta meserie va trebui sa urmezi un curs de unghii cu gel. Aceste cursuri sunt oferite de obicei in cadrul scolilor de frumusete sau a centrelor de formare profesionala si pot dura cateva saptamani.
In timpul cursului, vei invata despre diferitele tipuri de unghii, cum sa aplici diferitele materiale pe unghie si cum sa creezi modele complicate, texturi diferite, forme variate. Cursul va alterna partea teoretica cu partea practica si astfel vei putea beneficia de toate informatiile necesare domeniului de activitate. Dupa ce vei termina pregatirea, vei putea lucra intr-un salon sau vei putea incepe propria afacere. In ultimii ani, tot mai multe persoane au ales sa se angajeze in acest domeniu, fiind considerata una dintre acele meserii bine platite, cu durata mica de scolarizare si satisfactii maxime.
Meseria de Stilist Protezist Unghii poate fi practicata atat in saloanele de specialitate, in saloanele de infrumusetare sau chiar in regim propriu.

Curs Cosmetica

Esti interesata sa devi cosmetician? Este o alegere de cariera excelenta! Cosmeticianul este persoana care se ocupa de ingrijirea pielii. Un artist in domeniu va sti mereu care este cea mai potrivita ingrijire a tenului.
Pentru a lucra in domeniu va trebui mai intai sa urmezi un curs de cosmetica la o scoala acreditata sau intr-un centru de formare profesionala. Cursul are o durata de cateva luni si imbina cu succes partea teoretica cu cea practica. Cursul este sustinut de un trainer cu experienta vasta in domeniu, care va structura cursul cat mai detaliat bazandu-se atat pe cunostintele sale teoretice cat si pe experienta din domeniu. De asemenea, este structurat astfel incat sa-ti confere posibilitatea de a putea merge, in cazul in care iti doresti si ca ucenic intr-un centru de infrumusetare pentru a aplica ceea ce inveti sub indrumarea altor specialisti.
Dupa ce ai terminat pregatirea si ai obtinut calificare in domeniu, este important sa ramai la curent cu cele mai recente tendinte si tehnici, participand la ateliere de lucru si cursuri de formare continua. Tehnologia din acest domeniu, este in perpetua evolutie astfel incat orice noua descoperire cu care esti la curent iti va aduce un plus de clienti si de informatie. In cele din urma, nu uita de puterea retelelor de socializare! Dezvoltarea intr-o comunitate de profesionisti te va transforma intr-o persoana activa si bine pregatita in domeniu.

Un estetician isi poate desfasura foarte bine meseria in:
● Saloane de infrumusetare
● Centre estetice
● Centre SPA
● Centre balneare
● Lanturi hoteliere cu servicii exclusiviste
● Centre comerciale dedicate zonei de beauty
● Branduri din domeniul estetici

Unde poti lucra dupa absolvirea cursurilor

In functie de meseria aleasa, ai mai multe optiuni. Pentru majoritatea exemplelor de mai sus, cele mai evidente optiuni sunt saloane de infrumusetare sau frizeriile in cazul barbatilor. Sau, in cazul unui make-up artist chiar si intr-un teatru sau un post tv.
Toate aceste meserii iti permit sa lucrezi si pe cont propriu. Insa, daca esti la inceput de drum este indicat mai intai sa te angajezi la un loc de munca unde poti incepe sa profesezi si sa “furi” meserie de la alte persoane cu experienta. Abia dupa ce crezi ca ai dobandit suficienta experienta poti incepe sa lucrezi pe cont propriu sau chiar sa iti deschizi propria afacere in domeniu.
Alternativ, poti alege sa pleci si sa lucrezi in strainatate. Asa cum am mentionat mai devreme, o diploma te poate ajuta sa te angajezi oriunde in Uniunea Europeana, cateodata chiar si fara experienta. In plus, salariul in strainatate este mult mai mare decat in Romania, atat pentru incepatori cat si pentru specialisti.

Inscrie-te la un curs acum

Acum ca stii care sunt cele mai cautate cursuri de calificare, dar si ce poti face dupa ce ai absolvit unul, nu ramane decat sa te inscrii. Asa ca alege cursul care te atrage cel mai mult si inscrie-te acum.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat