
Meseria de manichiurista: descriere, ustensile, salariu
O vorba din popor spune ca mana este cartea de vizita a fiecarei persoane, deoarece ea iti poate spune mai multe lucruri decat persoana in sine. Astfel o mana ingrijita face din posesorul ei un om atent si ingrijit.
Industria infrumusetarii este, de cativa ani, pe un trend ascendent, acoperind astfel atat nevoile femeilor, cat si a barbatilor de-o potriva. Manichiura si pedichiura sunt servicii necesare oricarei persoane, indiferent de conditia financiara.
Ce presupune aceasta meserie?
Manichiura si pedichiura sunt servicii de baza pe care le regasesti in saloanele si centrele de infrumusetare. Fiind un domeniu esențial, care nu impune bariere, poate fi utilizat atat de doamne, cat si de domni deoarece depaseste cu mult nivelul de rasfat, el fiind o necesitate constanta pentru fiecare persoana.
Meseria de manichiurista / pedichiurista este o meserie frumoasa ce pune pe prim plan ingrijirea mainilor si a picioarelor de la piele la unghii. Manichiurista este persoana care reda frumusetea si hidratarea unor maini sau picioare obosite si afectate de factorii zilnici externi precum conditiile meteo, incaltaminte si chiar sensibilitate.
Totodata manichiurista este persoana care poate trata diferite afectiuni ale unghiei ce pot cauza disconfort.
Avantajele
Daca ai o atractie pentru domeniului infrumusetarii, sau vrei sa incerci un alt domeniu in care sa iti desfasori activitatea, acesta este jobul perfect. Meseria de manichiurista presupune profesionalism, atentie, comunicare si creativitate. Avand in vedere ca este o activitate de baza in domeniul infrumusetarii locul de munca este unul placut, precum un salon de infrumusetare sau chiar un centru SPA.
Meseria de manichiurista iti ofera ocazia sa interactionezi cu foarte multi oameni, atat femei cat si barbati, pentru care vei deveni o persoana importanta: vei avea grija nu doar de aspectul ci si de sanatatea mainilor si picioarelor lor.
Totodata, un alt avantaj este programul de lucru care poate fi destul de flexibil. Poti alege sa lucrezi part-time sau full-time, insa si castigurile vor fi pe masura timpului alocat.
Nu in ultimul rand, va trebuie sa fii la curent cu cele mai noi informatii si tehnici din domeniu pentru putea sa avansezi rapid in meserie. Pentru unele persoane, curioase si / sau dornice de a invata lucruri noi, acesta reprezinta un avantaj.
Dezavantaje
Atunci cand alegi o astfel de meserie trebuie sa iei mai intai in consideratie atat avantajele cat si micile dezavantajele. Ca la orice loc de munca mai pot exista si aici lucruri mai putin placute, dar care trebuie totusi mentionate.
In primul rand, intr-o astfel de meserie trebuie sa ai rabdare, pentru ca este un job migalos care necesita atentie si precizie, mai ales cand utilizezi instrumentele specifice. De asemenea, trebuie sa ai rabdare cu fiecare client care apeleaza la serviciile tale, din doua motive. In primul rand, pentru ca ingrijirea profesionala a mainilor sau picioarelor necesita destul de mult timp. In al doilea rand, pentru ca majoritatea clientilor vor simti nevoia sa iti povesteasca tot felul de lucruri din viata lor. Chiar daca aceste lucruri ies din sfera ta de interes tot trebuie sa le asculti.
Nu in ultimul rand, este o meserie ce iti va solicita destul de mult spatele, deoarece se practica de pe scaun si, in functie de inaltimea clientului, trebuie sa-ti ajustezi pozitia de lucru.
Cum arata locul de munca al unui manichiurist - pedichiurist?
Alaturi de spatiul dedicat cosmeticii, departamentul de manichiura / pedichiura este considerat cel mai steril spatiu dintr-un salonul sau centru de infrumusetare. Avand in vedere ca este o munca migaloasa, ea trebuie sa fie realizata in cele mai bune conditii de igiena. Bineinteles, acest lucru nu impiedica practicarea meseriei de manichiurist si in plan privat, atat timp cat regulile de igiena sunt respectate cu strictete.
De cele mai multe ori, un cabinet de manichiura / pedichiura include:
• un scaun de specialitate care permite, prin extindere, si realizarea pedichiurilor,
• un scaun pentru tehnician,
• masa sau un spatiu de lucru,
• sursa de apa curenta,
• mai multe tipuri de sterilizatoare
• dulapuri pentru a depozita prosoape si alte materiale consumabile.
Toate acestea intra in minimul de necesar obligatoriu pe care spatiul de lucru al manichiuristului trebuie sa-l contina.
Ce ustensile utilizezi?
Meseria de manichiurist / pedichiurist este una ce se bazeaza pe o gama larga de instrumente de specialitate si de produse consumabile esentiale in desfasurarea activitatii intr-un mod profesionist. Dintre cele mai importante ustensile putem aminti:
Foarfece de cuticula - Cu varf precis si taietura exacta, aceste forfecute te vor ajuta sa indepartezi pielea moarta din jurul patului unghiei.
Foarfece de unghii - Cu taietura precisa si fara tendinta de alunecare; alaturi de foarfeca de cuticule sunt cele mai utilizate ustensile.
Clesti de diverse dimensiuni si utilitati - Clestii au o priza mult mai buna atunci cand se realizeaza taierea, fiind mai ergonomici. Totodata, acestia dau o siguranta mai mare atunci cand realizezi taierea atat pentru cuticula cat si pentru unghie.
Pile - Ajuta la finisarea manichiurii/pedichiurii.
Perie - Utilizata de obicei in pedichiura pentru eliminarea pielii moarte de pe calcaie sau din zonele de contact cu incaltamintea.
Chiurete - Instrumente esetiale pentru eliminarea imperfectiunilor unghiei sau ale bataturilor
Impingatoare de cuticula - Utilizate atunci cand clientul nu doreste eliminearea cuticulei din diferite motive.
Unghiere - Utilizate in ajustarea lungimii unghiilor mai ales cand grosimea unghiei este afectata de diverse modificari de natura medicala sau mecanica.
De ce ai nevoie ca sa devii un profesionist?
Nu ai cum sa te nasti un profesionist in domeniu dar poti cu siguranta sa devi. Tot ce ai nevoie, dupa ce urmezi un curs de manichiura / pedichiura este, de curiozitate si dorinta de a invata cat mai multe despre meseria pe care o practici.
In comparatie cu celelalte joburi ce se regasesc in aria de infrumusetare, domeniul de manichiura / pedichiura nu evolueaza tehnic la fel de rapid. Cu toate acestea, produsele consumabile pe care le utilizezi au o evolutie mult mai rapida decat in celalte domenii.
Pentru a putea deveni unul dintre cei mai buni oameni din domeniu ai nevoie de determinare pentru ca, atat timp cat lucrezi cu si pentru oameni, vei fi supus multor provocari.
Daca te intrebi de la ce varsta poti face cursuri de manichiura, raspunsul este simplu. Conform legislatiei actuale, la cursul de manichiurist / pedichiurist se poate inscrie oricine are 8/10 clase (in functie de anul absolvirii).
Cat castiga un manichiurist - pedichiurist?
Aceasta meserie frumoasa poate fi o sursa constanta de venit fie ca vorbim de un loc de munca cu norma intreaga, cu jumatate de norma sau chiar ocazional practicata.
Fiind unul din serviciile dedicate atat doamnelor cat si domnilor, cerinta din partea clientilor este mare. Dar, ca orice loc de munca are mai multe stadii, de la debutant la profesionist acestea fiind influentate de vechimea si experienta din domeniu.
Astfel, pentru un manichiurist debutant salariul poate ajunge la 2.500 lei in timp ce salariul unui profesionist poate ajunge la cateva mii de lei lunar. In strainatate, meseria de manichiurist debutant are un salariu care incepe de la 1.700 euro si poate creste, odata cu vechimea si performantele, pana la cateva mii de euro.
Cum te pregatesti pentru a deveni manichiurist - pedichiurist?
Meseria de manichiurist, asa cum este indentificata ea in codul meseriilor din legislatia Romaniei, este o meserie dobandita in urma unei calificari in domeniu. Pentru a primi calificare in domeniu este necesar sa urmezi cursurile organizate de centru de calificari sau de o scoala de manichiura / pedichiura.
Cat dureaza un curs de manichiura / pedichiura? Durata este influentata de complexitatea cursului pe care alegi sa il urmezi. Acesta poate avea o durat de doar cateva saptamani sau chiar cateva luni, daca doresti sa urmezi un curs complex impreuna cu alta specialitate. Un alt factor care determina durata cursului este si ritmicitatea sustinerii orelor, acestea putand fi zilnice sau doar in timpul weekendului.
Cat costa un curs de manichiura? Pretul unui curs de manichiura / pedichiura difera de la o scoala la alta, de nivelul complexitatii dar si de produsele si instrumentele pe care le vei utiliza in timpul cursului (puse la dispozitie de catre centrul de calificari).
Certificarea in domeniu se realizeaza dupa incheierea cursului de specialitate si sustinerea unui examen care iti va aduce o diplomă acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscută la nivelul Uniunii Europene.
Dupa urmarea pasilor de mai sus vei avea informatiile de baza pentru a putea incepe imediat noul tau job. De retinut este ca aceasta meserie este una vocationala ce necesita un cumul de informație, seriozitate, experiență și pasiune. Baza acestui job este realizata de profesori extraordinari din domeniu, insa profesionalismul vine din experiența si vechime. Astfel, multi profesionisti iti recomanda să începi să îți cauți un post de ucenic inca din timpul perioadei de scolarizare, pentru a acumula cat mai multă experienta si informatie din teren.
Meseria de manichiurist / pedichiurist iti poate aduce multe satisfactii, atat profesionale cat si materiale: de la flexibilitatea programului, la posibilitatea de a deveni propriul tau sef sau chiar anteprenor in domeniu. Practicarea acestei meserii iti poate oferi un confort financiar, dar si o stabilitate.
Daca te-ai convins ca aceasta meserie este pentru tine, este timpul sa faci pasul urmator: sa te inscrii la un Curs de Curs Manichiura / Pedichiura.