Meseria de Make-up artist: descriere, ustensile, salariu

Meseria de Make-up artist: descriere, ustensile, salariu

De cate ori nu ai apreciat o persoana pentru fumusetea pe care o afiseaza in fotografii sau in fata camerelor de luat vederi? Dar daca ai afla ca, de cele mai multe ori, imbunatatirile trasaturilor faciale se realieaza dintr-un machiaj foarte bine realizat?
In ultimii ani meseria de make-up artist a inceput sa fie din ce in ce mai ceruta datorita evolutiei standardelor frumusetii si a exploziei continutului video de pe internet si nu numai.

Ce presupune aceasta meserie?

Arta de a realiza machiaje profesionale este un domeniu conex al ingrijirii personale si foarte dinamic. Trendurile evolueaza constant si, odata cu ele, cerintele si exigentele clientelor.

Serviciul de machiaj este din ce in ce mai utilizat in randul femeilor deoarece, impreuna cu celelalte servicii din centrele de infrumusetare, creeaza un brand personal. Altfel spus, amprenta pe care o lasa un make-up artist, prin munca sa, asupra imaginii unei persoane defineste trasaturile si calitatile purtatoarei.
Daca in anii anteriori majoritatea femeilor apelau la un make-up artist doar la evenimente importante din familie, precum nunta sau botez, astazi ele tind sa se lase pe mana lor chiar si atunci cand merg la serviciu sau la o petrecere onomastica, pentru a-si asigura o imagine impecabilă. Astfel, atata timp cat cererea din partea clientelor este crescuta, meseria de make-up artist va fi una avantajoasa financiar.

Avantajele

Daca te-ai saturat de job-ul tau, doresti o schimbare de cariera si esti o fire comunicativa si creativa, cel mai probabil, esti persoana ideala pentru aceasta meserie.
Ca make-up artist, vei putea sa lucrezi tot timpul intr-un mediu placut, fie ca este vorba de un centru de infrumusetare sau platou de filmare.
In plus, vei putea sa iti faci propriul program si sa cunosti mereu persoane noi, care vor apela la tine inclusiv pentru sfaturi. Astfel, este foarte important sa fii mereu la curent cu noutatile din domeniu.
Ultimul avantaj este legat de program. Poti lucra ca make-up artist atat full-time cat si part tine, pentru a--ti mai rotunjesti veniturile.

Dezavantaje

Trebuie sa stii ca orice job are si parti bune dar si parti mai putin placute de care este bine sa fii constienta inca de la inceput.
Meseria de make-up artist presupune rabdare, deoarece sa muncesti cu oamenii este si mai difici atunci cand vine vorba de imaginea publica a clientei. Astfel trebuie sa fi mereu informata cu pivire la stilul de viata a clientei tale, la nevoile ei si mai ales la ce isi doreste sa transmita prin prezenta ei.
Trebuie sa ii explici, cu calm, ce este potrivit pentru ea si ce nu, in special atunci cand o anumita dorinta (cum ar fi folosirea unei anumite culori) ar putea sa ii faca un deserviciu.
De asemenea, meseria de make-up artist presupune mult timp petrecut in picioare. Este aproape imposibil sa poti realiza un machiaj bun stand pe scaun, iar tu trebuie sa fi constienta de acest lucru chiar de la inceput.
Nu in ultimul rand, va trebui sa iti respecti toate programarile, indiferent de starea ta de spirit sau chiar de sanatate. Multe dintre cliente au evenimente deosebite si uneori unice, precum casatoria, si nu poti sa le abandonezi atunci cand le promiti ca vei fi un sprijin.

Cum arata locul de munca al unui make-up artist?

Locul de munca al make-up artistului este extrem de versatil. Acesta poate sa fie cabina specializata dintr-un de infrumusetare, cabina de machiaj din teatre, platoul de filmare sau chiar un mic spatiu amenajat chiar acasa la clienta.
In principiu, meseria de make-up artist nu este limitata de spatiul de desfasurare, dar trebuie sa contina un minim de obiecte de mobilier:
• oglindă
• un scaun, de preferat inalt,
• un spatiu de pentru ustensile si produse.
Lipsa lor nu este insa un impediment. Industria de specialitate a creat truse de deplasare care sa includa tot ceea ce iti trebuie sa realizezi un machiaj oriunde te-ai afla.

Ce ustensile utilizezi?

Un make-up artist detine un intreg arsenal de ustensile si consumabile. Dintre ustensilele de baza putem aminti pe cele esentiale:
Set complet de pensule - Acestea reprezinta esentialul meseriei de make-up artist. Fara pensule, chiar si cele de baza, nu poti realiza un machiaj.
Bureti de machiaj - O alta categorie de ustensile necesare in realizarea machiajului. Chiar daca nu sunt la fel de necesari ca pensulele, bureti te ajuta in momentele dificile. Din acest motiv, orice make-up artist ar trebuie sa ii detina.
Pensete - Acestea sunt necesare pentru aplicarea genelor false la finalul machiajului.
Crema de fata, primer, fond de ten - Dintre fluidele consumabile, acestea sunt absolut necesare pentru realizarea unui make-up profesional. Ele trebuie sa fie in diverse culori, texturi si rezistente, adaptabile oricarui tip de ten.
Palete de culori, pigmenti - Alta categorie de consumabile la fel de esentiale in realizarea machiajului.
Palete de conturing, bronzere, iluminatoare si brushuri – Trebuie sa le ai in diferite nuante si culori pentru definirea machiajului.
Varietate mare de rujuri, creioane si mascare - Tot in varietate mare de culori si texturi, dar si branduri pentru a satisface toate problemele medicale pe care clientele ar putea sa le expuna.

De ce ai nevoie ca sa devii un profesionist?

Pentru a deveni un profesionist in domeniu trebuie sa ai, in primul rand, dorinta si pasiunea de a urma un curs de make-up artist. Apoi, nu trebuie sa iti lipseasca curiozitatea, dorinta de autodepasire si autoinvatare.
In cadrul cursului, specialistii in domeniu te vor ajuta sa deprinzi atat abilitatea de a utiliza ustensilele, cat si creativitatea de a mixa cu stil culorile. Toate acestea te vor ajuta sa ii oferi clientei un rezultat peste asteptarile ei.
Dupa terminarea cursului va trebui sa fi mereu curioasa si sa ramai informata cu privire la cerintele clientilor, la trenduri si la produse. Evolutia industriei produselor cosmetice vine mereu in ajutorul make-up artist-ilor cu produse noi. Acestea sunt menite sa iti usureze si sa iti diminueze timpul de munca oferindu-ti posibilitatea de a realizare creatii aristice mult mai rapide si mai rezistente.
Probabil ca te intrebi de la ce varsta poti face cursuri de make-up. Prin lege, la acest curs te poti inscrie dupe ce ai absolvit 12 clase.

Cat castiga un make-up artist?

Machiajul profesional poate fi o forma de venit constata atat full-time cat si part-time.. Trebuie sa tii cont ca evolutia financiara a acestui job tine foarte mult de nivelul de experienta, de cunoastere si de actualitate fiind un loc de munca ce depinde, in general, de un portofoliu de clienti.
Astfel, pentru un make-up artist debutant veniturile salariale pot ajunge la 2.500 lei in timp ce un make-up artist cu experienta poate ajunge la 5.000 lei sau chiar mai mult. In plan international, meseria de make-up artist debutant poate incepe de la 1.600 euro si poate creste, in functie de performante, pana la 2.000-3.000 de euro.

Cum te pregatesti pentru a deveni make-up artist?

Meseria de make-up artist sau machior cum o indentifica codul de meserii al legislatiei din Romania, este o meserie ce necestita calificare. Pentru a putea deveni make-up artist trebuie sa te inscrii la un curs de make-up sustinut de un trainer din cadrul unui centru de calificari.
Cat dureaza un curs de make-up? Durata si frecvența cursului de machiaj influenteaza si nivelul de aprofundare in domeniu. Un curs mai lung te invata mai multa teorie. De asemenea, durata este influentata atat de periodicitatea cursurilor, cat si de volumul de informatie pe care un curs de specialitate in domeniu ti-l ofera. Tinand cont de cele enuntate mai sus, un curs de make-up are o durata de la cateva zile la cateva saptamani.
Cat costa un curs de make-up artist? Preturile pentru un astfel de curs pot varia intre cateva sute de lei si cateva mii de lei, in functie de complexitatea cursului, durata, dar si materialelor puse la dispozitie de scoala, de la produse la ustensile. De asemenea, costul unui curs de make-up este rezultatul duratei si complexitatii acestuia.
Cursul se finalizeaza cu un examen și cu o diplomă acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscută la nivelul Uniunii Europene. După finalizarea cursului și obținerea certificatului vei putea practica meseria de make-up artist.
Nu uita insa ca aceasta meserie este un cumul de informație, curiozitate, experiență si pasiune. Bazele acestei meserii sunt conturate de un profesor foarte bun – care iti va explica și te va invata tainele unui make-up artist exceptional – dar și experiență pe teren dobandita fie in clinici de infrumusetare, saloane sau platouri de filmat.
Astfel, poți începe să îți cauți un post de ucenic inca din timpul cursului pentru a acumula cat mai multă experienta.

Meseria de make-up artist poate fi una destul de banoasa, fie ca alegi sa o practici full-time sau part-time. Totusi, pentru a ajunge un make-up artist de succes trebuie sa fii o persoana creativa si dornica de a invata mereu lucruri noi. Trebuie sa ai pasiune si sa fii dedicata clientelor tale pentru a le ajuta sa isi imbunatateasca imaginea si, de ce nu, obiceiurile de ingrijire personala.

Daca te-ai convins ca aceasta meserie este pentru tine, este timpul sa faci pasul urmator: sa te inscrii la un Curs de Make-up.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat