
Meseria de hairstylist: descriere, salariu, avantaje si dezavantaje
Tuturor femeilor le place sa fie rasfatate si ingrijite. De cele mai multe ori aleg sa isi petreaca timpul in salonul de infrumusetare pentru ca stiu ca la final vor pleca cu rezultate ce le vor aduce satisfactie. Meseria de hairstylist sau coafeza presupune sa fi persoana potrivita in locul potrivit pentru clientul tau.
Statistic vorbind la nivel mondial se considera ca femeile cheltuiesc o treime din venitul lunar numai pe servicii de infrumusetare, iar coafura este cel mai utilizat serviciu.
Avantajele
Un job in domeniul frumusetii are foarte multe avantaje. Gandeste-te ca ii vei oferi clientei tale o noua infatisare. Femeile sunt in permanenta schimbare a propriei imagini, iar schimbarea parului este primul lucru pe care si-l doresc: de la tunsoare la culoare si pana la coafura.
Tu nu vei fi doar creatorul unei coafuri ci vei schimba mentalitati si vei forma caractere, pentru ca o femeie increzatoare in sine este o femeie puternica. Iar ea devine puternica doar daca imaginea din oglinda o face fericita.
Un alt avantaj este cel financiar. Toate doamnele si domnisoarele au nevoie, macar o data pe luna, de un astfel de serviciu. De asemenea, nu uita ca acest job nu este practicat doar in salon. Astfel vei avea o siguranta financiara mereu si nu exista riscul de disponibilizare.
Un alt avantaj este flexibilitatea programului. Ti-l poti face astfel incat sa ai mai multe zile libere in care sa faci ceea ce doresti.
Nu in ultimul rand, este un domeniu al creativitatii. Ai libertatea de a crea lucruri minunate fiind un mediu dinamic si mereu in pas cu moda. Poti experimenta tehnici noi, forme si culori.
Dezavantaje
Ca orice loc de munca, presupune si cateva dezavantaje.
In primul rand, pentru a fi un hairstylist de succes trebuie sa ai foarte bune abilitati de comunicare. Un mit spune ca femeile merg la coafor in detrimentul mersului la psiholog pentru ca pleaca si frumoase si fericite.
Femeile vin la coafor, de cele mai multe ori, sa se relaxeze. Astfel vin cu foarte mult chef de vorba, iar dezavantajul tau este ca trebuie sa mentii un dialog permanent cu clienta ta. Asa ca trebuie sa fi mereu dispus, fie ca ai sau nu dispozitia necesara, sa asculti problemele altora, sa dai informatii daca ti le cere sau pur si simplu sa o incurajezi. Sigur, pentru o persoana careia ii place sa dialogheze acesta nu este deloc un avantaj.
Un alt dezavantaj este statul in picioare. Acest job presupune foarte multa miscare. Fie ca vorbim de un spalat, tuns, coafat sau vopsit, toate aceste proceduri se pot realiza doar stand in picioare. Astfel asteapta-te sa stai mai mult timp in picioare decat pe scaun la locul de munca.
Nu in ultimul rand, trebuie sa ai rabdare sa capeti experienta. Nu uita ca acesta meserie necesita multa practica. Din timpul cursurilor ti se recomanda sa te duci ucenic la un salon de infrumusetare pentru a putea invata de la coafori/haistylisti cu dexteritate si dispusi sa te invete din cunostintele lor.
Cum arata locul de munca a unui hairstylist?
Locul de munca al unui hairstylist este unul dintre cele mai frumoase si invidiate. Acesta se desfasoara intr-un salon de infrumusetare, fie mixte (impreuna cu frizeria), fie exclusive doar pentru femei. In cazul din urma, salonul va oferi, de regula, si celelalte servicii destinate infrumusetarii manichiura-pedichiura si cosmetica - make-up.
Postul de lucru al haistylistului cuprinde un scaun profesional, o oglinda, un ucenic (dulapior pentru ustensile cu roti). Vom detalia ustensilele in cele ce urmeaza.
De asemenea, vei avea acces la zona SPA a salonului unde se regaseste zona de spalat, tratamente si masaj capilar.
Progamul de lucru in acest domeniu este foarte flexibil, astfel poti intercala in programul saptamanal atat zilele de munca, cat si zilele destinate programului personal.
Ce ustensile foloseste un hairstylist?
Foarfeca si pieptanul - Cele mai utilizate instrumente sunt foarfeca si pieptanul. Foarfeca trebuie sa aiba o taietura exacta, puternica si sigura, pentru a oferi precizie in realizarea tunsorilor. Pieptanul trebuie sa fie de masuri diferite, de obicei din carbon, care sa nu incurazeje electrizarea parului si care sa ofere precizie la taierea parului.
Perii rotunde de diferite dimensiuni si perie plata - Pentru coafat se utilizeaza cel mai des periile rotunde de dimensiuni diferite. Sunt recomandate cele din ceramica pentru a distribui caldura cat mai bine pe suvita de par. Peria plata este utilizata la coafatul parului scurt si mediu.
Uscator de par - Este important ca uscatorul de par sa fie unul profesional si puternic, pentru a oferi o uscare rapida aferenta tuturor tipurilor de fire de par.
Consumabile - Prin consumabile intelegem elastice, agrafe, adaosuri si toate materialele utilizate la realizarea coafurilor speciale si a creatiilor ce sunt solicitate hairtylistului cu diferite ocazii speciale din viata clientelor sale.
De ce ai nevoie ca sa devii un profesionist?
Pentru a practica aceasta meserie trebuie sa ai rabdare, indemanare, pasiune si curiozitate. Toate acestea se dezvolta in timpul cursului de hairstylist, urmand ca dupa finalizarea cursurilor tu doar sa ramai la curent cu noutatile din domeniu.
Vei avea nevoie de rabdare pentru a putea asculta dorintele, cerintele si necesitatile clientului si mai ales de a realiza tunsorile si coafurile dorite.
Indemanarea te va ajuta sa transpui visele clientilor in realitate.
Pasiunea este pentru momentele in care clientele nu sunt foarte decise si au nevoie de un profesionist pasionat sa le ajute sa decida.
Curiozitatea este necesara pentru a fi mereu la curent cu ce este nou si pentru a le putea recomanda clientelor tale. Responsabilitatea ta este sa iti sfatuiesti clienta, astfel incat rezultatul sa fie in avantajul sau.
Totodata, pe parcursul procedurilor, fie ca este vorba de tuns, vopsit sau coafat, este foarte important ca persoana de pe scaun sa fie informata despre ce urmeaza sa faci. Acest lucru ii va spori increderea in tine si astfel o vei putea transforma intr-o clienta fidela.
Cat castiga un hairstylist?
Fiind o meserie care se bazeaza pe experienta si indemanare, castigurile cresc odata cu experienta. Un hairstylist la inceput de drum castiga de la angajator, de obicei, un salariu minim pe economie, la care se adauga si satisfactia clientelor sale. In timp, salariul are o crestere substantial. Un salariu de hairstylist cu experienta ajunge la 5.000 lei. In strainatate, salariul poate ajunge pana la 3.000 euro lunar, in functie de oras si tara.
Cum te pregatesti pentru a deveni hairstylist?
Fiind un o meserie vocationala, este nevoie sa urmezi un curs de hairstylist intr-un centru de calificare. Cat costa un curs de hairstylist si cat dureaza? Aceste aspecte depind de frecventa orelor si de centrul de calificare organizator. Cursul se finalizeaza cu un examen in urma caruia primesti o diploma acreditata de Autoritatea Nationala pentru Calificari si recunoscuta la nivelul Uniunii Europene. Dupa finalizarea cursului si obtinerea certificatului, te vei putea angaja pe postul de haistylist.
Nu uita ca aceasta meserie este un cumul de informatie si experienta. Meseria aceasta necesita un profesor foarte bun – care sa explice si sa-si invete elevii sa devina hairstylisti exceptionali – dar si experienta din salon. Astfel, poti incepe sa iti cauti un post de ucenic la un salon inca din timpul cursurilor, pentru a acumula cat mai multa experienta.
Inscrie-te la curs acum
Meseria de hairstylist se poate transforma usor intr-o cariera de succes care sa-ti aduca venituri motivante. Daca te-ai convins ca aceasta meserie este pentru tine, este timpul sa faci pasul urmator: sa te inscrii la un Curs de Coafor (Hairstylist)