
Interviul de angajare. Sfaturi pentru un interviu de succes
Fiecare persoana trece macar o data prin necesitatea de a-si cauta un loc de munca. Insa nu toata lumea stie care sunt pasii necesari de urmat atunci cand participi la un interviu de angajare. De aceea, dorim sa te ajutam cu niste mici trucuri și informatii care te vor ajuta sa faci o impresie buna.
Care sunt pasii catre un interviu fata in fata?
Dupa aplicarea la jobul dorit si selectarea CV-ului tau pentru sustinerea interviului vei fi contactat fie de departamentul de resurse umane, fie chiar de persoana cu care vei sustine interviul. Este foarte important sa ai un ton respectos pe tot parcursul discutiei telefonice, sa folosesti pronumele de politete si sa fii foarte atent la tot ceea ce iti este comunicat.
Cu aceasta ocazie va fi stabilita si data interviului. Daca nu ai posibilitatea sa notezi in acel moment toate informatiile (precum data, ora si locatia), roaga-ti interlocutorul sa iti trimita un email sau SMS cu toate datele stabilite.
Dupa ce data, ora si locul au fost stabilite, incepi sa te pregatesti pentru interviu. Intereseaza-te exact unde este locatia, calculeaza distanta si durata drumului tau pana la locatie, analizeaza toate posibilitatile de transport si alege-o pe cea mai potrivita. Scopul este sa ajungi acolo cu 15 minute mai devreme de cat ora programata.
De asemenea, documenteaza-te si incearca sa gasesti cat mai multe informatii despre angajator dar si despre postul pentru care ai aplicat. Cu cat vei fi mai documentat, cu atat vei impresiona mai mult la momentul interviului.
Cum te pregatesti pentru ziua I?
In ziua interviului, imbraca-te o tinuta cat mai decenta. Trebuie sa ai un aspect curat, ingrijit si in ton cu locul de munca la care tinzi sa ajungi. Nu uita prima impresie conteaza cel mai mult in interviul de angajare. Aminteste-ti ca acei oameni nu te cunosc foarte bine, astfel incat daca esti imbracat nepotrivit nu vei lasa o impresie prea buna. Mai mult decat atat, angajatorul poate considera tinuta ta chiar ofensatoare.
Spre exemplu nu te poti imbraca in pantaloni office, camasa si pantofi cu toc pentru un post de coafeza sau bucatar, deoarece aceasta pozitie presupune foarte mult stat in picioare, deci din start pare ca nu stii ce inseamna acest loc de munca.
Evita pantalonii scurti, maiourile decoltate, bluzele transparente etc. Amandoua pozitiile sunt vocationale si presupun, de cele mai multe ori, si o proba practica. Astfel, este putin probabil sa poti tunde sau prepara mancare la costum si cu tocuri.
Cum se desfasoara un interviu?
Nu esti o persoana punctuala? In acel moment trebuie sa fii. Chiar daca risti sa ajungi mai devreme, mai bine astepti putin afara pana se face ora stabilita decat sa astepte te astepte ei pe tine. Este o lipsa de respect sa intarzii la interviu si de multe ori este suficient pentru a pierde orice sansa de a fi angajat.
Atunci cand il intalnesti pe intervievatorul tau prezinta-te cu prenume si nume. Da mana cu el ferm, dar fara a strange prea tare. Iata ce trebuie sa faci pe parcursul interviului pentru a lasa angajatorului o impresie buna:
• Mentine o atitudine pozitiva si increzatoare, dar nu familiara.
• Nu glumi deplasat cu el, nu face prea multe glume.
• Utilizeaza doar pronumele de politete.
• Nu te apropia fizic prea mult de intervievatorul tau astfel sa nu ii invadezi spatiul intim (mai putin de 1,5 m fata de persoana din fata ta).
• Mentine un contact vizual cu el atunci cand vorbiti.
• Fi relaxat pe tot parcursul interviului. El vrea doar sa te cunoasca si sa decida daca esti persoana pe care o cauta.
De obicei interviurile au un plan predefinit. Intrebarile persoanelor de la resurse umane sunt cam aceleasi, insa pot avea mici variatii:
1. De ce ai aplicat la jobul nostru?
2. Ce crezi ca te recomanda pentru aceasta pozitie?
3. De ce crezi ca esti cel mai potrivit candidat?
4. Ce realizari ai avut pana acum?
5. Ce te vezi facand peste 5 ani?
6. Ce știi despre noi?
7. De ce crezi ca acest job este potrivit pentru tine?
8. Ce experienta profesionala ai?
9. Ai un portofoliu al relizarilor tale?
10. Cum te descurci cu lucrul in echipa? Dar individual?
11. De ce ai plecat de la anteriorul loc de munca?
12. Ce referinte crezi ca ne-ar oferi fostul tau angajator?
13. Ce așteptări salariale ai?
Dupa ce angajatorul termina de pus intrebari, urmeaza randul tau sa faci acelasi lucru, așa că pregateste-ti de acasa un set de intrebari. Astfel, interviul va deveni un dialog, iar tu vei lasa impresia persoane documentate.
Iata cateva intrebari care ar putea sa te ajute:
1. De ce este libera/disponibila aceasta pozitie?
2. Cum ar arăta o zi de munca in acest loc, dar o luna? Ce considerati ca ar fi o realizare remarcabilă pentru cineva angajat pe acesta pozitie?
3. Care este etapa ulterioare acestui interviu?
Proba practica – ce sa nu faci
De obicei, posturile vocationale precum coafeza, frizer, cofetar, bucatar etc. necesita si o proba practica, deoarece ele au un contact direct cu clientul. Pregateste-te inca de acasa si arata-i viitorului tau angajator lucrul pe care stii ca il faci cel mai bine.
Spre exemplu, daca ai proba de gatit, nu experimenta farfurii pe care nu le-ai realizat niciodata doar pentru a impresiona, pentru ca emotiile s-ar putea sa iti joace feste.
Ce faci dupa interviu?
Dupa ce interviul tau se finalizeaza, multumeste-i angajatorului pentru timpul acordat. De asemenea, dupa o zi sau maxim doua, trimite-i un email sau SMS si multumeste-i din nou pentru oportunitatea acordata. In plus, daca ai invatat ceva nou in timpul interviului puncteaza acest lucru.
In concluzie
Nu uita un interviu de angajare este o prima interactiune intre angajator si potentialul angajat. In decurs de cateva minute doua entitati se cunosc si incearca sa afle daca sunt compatibili. Important este sa lasi impresia de om stapan pe situatie si dornic de a face parte din acea echipa.