Cum sa iti construiesti un plan de cariera

Cum sa iti construiesti un plan de cariera

Cu toti stim celebra intrebare „ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Este adevarat ca atunci cand raspundeai pentru prima oara la aceasta intrebare nu banuiai ce este un plan de cariera si cum te poate ajuta, poate nici acum nu detii toate informatiile asa ca in cele ce urmeaza o sa incercam sa explicam ce este un plan de cariera si cum poate el sa te ajute in viitorul tau profesional si in evolutia ta.

Ce este un plan de cariera?

Un plan de cariera este exact ceea ce sugereaza si numele…un plan. O strategie elaborata in care tu iti doresti sa ajungi profesional din punctul A in punctul B urmand o traiectorie stabilita cu obiective profesionale clare. Planul de cariera poate fi atat pe termen scurt (3-5 ani), cat si pe termen lung (10 ani). Prin intermediul planului de cariera iti poti seta niste pasi pe care iti doresti sa ii urmezi, de la pozitia de debutant pana la cea de profesionist.

Cum iti stabilesti un plan de cariera?

Pentru a stabili un plan de cariera cat mai realist trebuie sa intelegi ce este o cariera si care este diferenta intr-un loc da munca si o cariera.
In viata profesionala a oricarei persoane exista niste etape. Se debuteaza cu locuri de munca tranzitorii, pe care le practici mai mult din diferite nevoi, precum necesitatea de independenta financiara, acumularea de experienta etc, dar nu le practici pentru ca te-ai visat facand acel lucru toata viata. Acesta este locul de munca.
Cariera este atunci cand indentifici un domeniu in care iti doresti sa activezi ani de zile. Fie la aceeasi companie fie la companii diferite, dar in acelasi domeniu.
Spre exemplu, lucrezi o perioada in vanzari - acesta e un loc de munca - dar urmezi un curs de formare profesionala pentru a deveni designer de interior pe care ti-l doresti de mult timp si incepi sa lucrezi in domeniul cursului - aceasta e cariera, deoarece investesti toate resursele in tine pentru a deveni un profesionist.
In concluzie, cariera se poare realiza doar intr-un domeniu, nu in mai multe. Astfel, pentru inceputul planului de cariera trebuie sa te gandesti in ce domeniu ti-ai dori sa activezi toata viata sau, mai simplu, din ce job ai vrea sa iesi la pensie si pe ce pozitie ierarhica.

Care este scopul planului de cariera?

Cu totii visam la un job anume, dar de cele mai multe ori abilitatile si visele se pierd si ajungem sa practicam meserii care nu ne aduc satisfactii personale si nici profesionale. Pentru a nu ajunge in astfel de situatii trebuie inteles ca scopul planului de cariera este sa te ajute sa evoluezi.
Planul de cariera are 3 obiective principale:
• Reflexia asupra propriei persoane sau autoevaluarea unde analizezi studiile, pasiunile si experienta acumulata astfel poti identifica domeniul sau domeniile in care ti-ai dori sa activezi.
• Stabilirea unui domeniu de activitate din cele identificate mai sus in raport cu abilitatile personale si cerinta pietei locurilor de munca.
• Stabilirea necesitatilor suplimentare (cursuri de calificare, cursuri de perfectionare etc.) fata de cele dobandite deja pentru o evolutie favorabila in domeniu, astfel incat sa poti avea beneficii financiare care sa iti asigure confortul personal.
De asemenea, in elaborarea unui plan de cariera este important sa luam in consideratie si eventualele schimbari, mai ales in cazul femeilor. De exemplu, schimbarea starii civile, aparitia unui copil si a unui concediu pre si post maternal si cum ar afecta acestea planul profesional pe termen scurt si lung. De asemenea, pe termen lung mai pot intervenii evolutiile tehnologice si socio-economice care pot aduce modificari planului initial.
De aceea, din punct de vedere al actualizarii planulului de cariera, acesta trebuie evaluat constant si adus la zi odata cu evolutia personala.

Cum te ajuta un plan de cariera concret?

Un plan de cariera este foarte util atunci cand indentifici domeniul in care vrei sa activezi si doresti o cariera pe termen lung pentru ca te poate ajuta din mai multe perspective. De exemplu:
• Te poate motiva sa nu te abati de la ceea ce ti-ai propus pentru viitorul tau.
• Te obliga sa fii mereu in pas cu evolutia. Astfe in momentul plafonarii pentru o perioada indelungata vei putea sa reevaluezi situatia si sa incepi sa faci o investitie in dezvoltarea profesionala si personala.
• Te poate ajuta in analiza SWOT personala, astfel vei identifica toate punctele tari, punctele slabe, oportunitati si amenintari si te va ajuta sa devii cea mai buna versiune a ta.
• Fara un plan prestabilit, evolutia profesionala poate evolua haotic.
• Avand un plan de cariera vei putea indentifica mult mai repede un loc de munca.
• Planul de cariera te ajuta sa relationezi cu oameni din domeniul tau cu care sa faci schimb de experienta si de la care poti afla noi informatii ce te pot ajuta in evolutia ta.
• Iti poti planifica viata profesionala astfel incat sa nu intervina oboseala si epuizarea fizica si psihica.
• Atunci cand este un plan realist vei fi lipsit de perioade de depresie si anxietate cu privire la viata profesionala deoarece vei intelege ca fiecare etapa face parte dintr-o evolutie.

In concluzie, trebuie retinut ca un plan de cariera nu trebuie sa fie ceva ireal sau imposibil de realizat in raport cu persoana ta, pentru ca el te va ajuta pe toata perioada carierei tale. Daca iti setezi obiective imposibile, in loc sa te ajute, planul de cariera va deveni un stres care se va transforma in momente depresive.
Astfel, indentifica domeniul in care vrei sa activezi in functie de studii, abilitati si hobby-uri. Stabileste-ti un plan de cariera pe termen scurt si un plan pe termen lung. Indentifica de ce imbunatatiri ai nevoie si la ce trebuie sa mai evoluezi personal ca sa iti poti atinge potentialul maxim.
Actualizeaza-ti frecvent planul in concordanta cu cerintele pietii actuale si evolutia tehnologica. Daca ceva nu iese precum ti-ai dorit, nu renunta. Tine-te de planul tau si vei reusi sa treci peste toate dificultatile.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat