Concediul pentru formarea profesionala

Concediul pentru formarea profesionala

Te gandesti sa urmezi un curs de formare profesionala dar te temi ca nu vei avea timp pentru ca lucrezi? Ti-ai dori sa evoluezi profesional si doresti sa te inscrii la un curs, dar programul de munca nu-ti permite? Trebuie sa sustii un examen si nu ai timp sa inveti pentru ca muncesti mult? Pentru astfel de situati legea iti permite sa beneficiezi de un concediu de formare profesionala.

Ce este un concediu de formare profesionala?

Desi cuvantul concediu te duce cu gandul la vacanta si plimbare, iata ca in acest caz cuvantul concediu iti aduce mai mult timp pentru a investi in evolutia ta profesionala. Practic, concediul de formare profesionala este o perioada limitata de timp in care absentezi de la serviciu, cu acordul conducerii, fie cu sau fara plata. Scopul concediului este, bineinteles, de a urma un curs de formare sau de a te pregati pentru un examen.

Cum poti beneficia de un concediu de formare profesionala?

Conform Codului Muncii - Legea 53 din 2003, cu modificările aduse - Sectiunea 2, Salariatul poate beneficia, la cerere, de concedii pentru formarea profesionala. Acesta se acorda numai cu avizul conducerii in urma unei cereri depuse cu o luna inainte de inceperea cursurilor.
Astfel, angajatul, fie la initiativa angajatorului, fie din initiativa personala, trebuie sa isi exprime in scris dorinta de a beneficia de concediu de formare profesionala pentru o perioada predefinita. Cerere ii va fi analizata de catre conducere impreuna cu sindicatul sau reprezentatul angajatilor (acolo unde este cazul).
O exceptie de la acordare concediului pentru formarea profesionala o au acei angajati care, prin lipsa lor, pot afecta grav activitatea locului de munca si pot aduce prejudici financiare prin lipsa. Insa, indiferent de decizie, aceasta trebuie sa fie scrisa si motivata de catre conducator.
De asemenea, pot beneficia de acelasi tip de concediu si persoanele care urmeaza studii universitare si au de sustinul examene importante sau examene ce tin de promovabilitatea dintr-un an in altul. Cu alte cuvinte, studentii pot cere un astfel de concediu inainte de fiecare sesiune.

Tipurile de concediu de formare profesionala

Codul muncii, la ora actuala, prevede doua tipuri de concediu de formare profesionala:

● Concediu cu plata
● Concediu fara plata

Concediul fara plata se acorda in cazul in care salariatul se inscrie la cursuri de formare profesionala din initiativa proprie. Astfel el va fi obligat sa furnizeze locului de munca toate detaliile precum data inceperii, durata, denumirea institutiei care sustine cusurile si domeniul in care sunt realizate cursurile.
Concediul fara plata poate fi realizat si fractional in decursul unui an calendaristic atunci cand specificul cursului o cere.
Astfel, pe prioada concediului de formare profesionala fara plata, contractul de munca va fi suspendat, dar fara a fi afectata vechimea in munca. In unele cazuri, in care cursul pe care vrei sa il urmezi este un plus pentru locul de munca se poate solicita si co-plata impreuna cu angajatorul.
De exemplu, o cosmeticiana poate solicita co-plata in cazul in care doreste sa urmeze un curs de stilizare gene si sprancene sau un curs de laminare gene si sprancene. In urma acestor cursuri, cosmeticiana va putea sa ofere servicii supliementare, de pe urma carora poate beneficia si angajatorul.

Concediul cu plata este tipul de concediu care prevede ca pe durata lui, angajatul primeste o indemnizatie avand un cuantum stabilit de catre conducere. Ca si in cazul concediului fara plata, pasi de informare a conducatorului locului de munca raman la fel. Diferenta este ca persoana din conducere poate stabili un cuantum al indemnizatiei de concediu. Tot in categoria concediului cu plata mai pot intra, prin exceptie, urmatoarele cazuri:
● o persoana sub 25 de ani poate beneficia de un condediu pentru formare profesionala platit daca angajatorul nu i-a asigurat un curs de formare profesionala in ultimul an calendaristic. Durata concediului platit poate fi de pana la 10 zile lucratoare sau 80 ore de curs.
● o persoana de peste 25 de ani nu a participat, in ultimii 2 ani calendaristici, la un curs de formare profesionala platit de angajator. Si in acest caz, condediul poate fi de maxim 10 zile lucratoare sau sa acopere 80 ore de curs.

Drepturile si obligatiile salariatului

Codul Muncii vine atat cu drepturi, cat si cu obligatii pentru salariatii care solicita solicita concediu de formare profesionala.

Drepturile salariatului:
● Sa beneficiezi de concediu de formare profesionala.
● Daca participi la un stagiu de pregatire profesionala sustinut financiar de catre angajator nu ai dreptul sa soliciti concediu de formare profesiona, decat daca acesta nu reuseste sa acopere taxa de scolarizare..
● Daca ai pana in 25 ani si timp de 365 zile nu ai beneficiat de niciun curs de formare profesionala sau daca ai peste 25 ani si timp de 2 ani consecutivi nu ai beneficiat de niciun curs, poti solicita locului de munca inscrierea la un curs de formare profesionala pe cheltuiala angajatorului. In cazul in care nu este pe cheltuiala angajatorului, atunci vei beneficia de concediu de formare profesionala platit.

Obligatiile salariatului:
● Sa informezi angajatorul cu privire la data inceperi cursului, durata, institutia la care il sustine si domeniul cursurilor
● Suspendarea contractului de munca pe perioada concediului de formare profesionala.
● Daca participi la un curs de calificare la initiativa angajatorului, acesta poate incheia un act aditional la contractul tau de munca unde vei avea obligatia de a lucra in cadrul firme/companiei/institutiei pe o perioada determinata. In cazul in care nu respecti aceasta obligatie, angajatorul te poate penaliza si obliga la plata cheltuielilor pe care el le-a suportat cu formarea ta profesionala


In concluzie, sa urmezi un curs de formare profesionala si sa beneficiezi de un concediu in acest sens nu este complicat. Important este sa cunosti care iti sunt drepturile si obligatiile pe care Codul Muncii ti le ofera, dar si conditiile de aplicare a acestora.
Formarea profesionala sau cursurile de calificare sunt o evolutie profesionala pentru fiecare persoana. Urmand astfel de cursuri vei avea un beneficiu propriu, dar in acelasi timp ii vei aduce un plus de valoare si angajatorului, atunci cand aceastea au legatura cu domeniul de activitate.

Articole Populare

Apel
Whatsapp
Chat