
Ce meserie ti se potriveste in functie de personalitatea ta
O vorba din popor spune ca „meseria este bratara de aur”. Insa, de cele mai multe ori, pana cand ajungi sa profesezi meseria pe care ti-o doresti si care te face un om implinit treci prin mai multe joburi.
Multi dintre noi isi aleg drumul in viata inca din perioada adolescentei. Atunci se decid ce cariera doresc sa isi creeze si urmeaza cursurile sau studiile necesare. Nu de putine ori, aceasta alegere se dovedeste a fi gresita. Cu timpul, jobul devine un adevarat factor de stres iar sansele de avansare sunt egale cu zero.
Ce e de facut in aceasta situatie? Toate problemele si framantarile tale au o rezolvare, nu dispera. Primul pas este sa te decizi sa faci o schimbare in viata ta. Dar, pentru a o face trebuie sa ti cont de ceea ce personalitatea ta iti spune si sa iti ghidezi catre o meserie are iti pune in valoare calitatile. Pentru ca, desi pare imposibil, munca din placere nu este o antiteza. Chiar poti sa ai o meserie pe care sa o iubesti si pe care sa o practici la standarde inalte.
Personalitatea si temperamentul - ce reprezinta?
Toata lumea vorbeste despre personalitate si temperament, dar ce sunt ele si de ce sunt atat de importante pentru tine, inclusiv atunci cand vine vorba de cariera?
Personalitatea este cumulul caracteristicilor și ale comportamentului fiecarei persoane in parte; de aici rezulta si unicitatea sa ca persoana. Personalitatea este cea care face fiecare fiinta umane diferita si complementara in societate. Personalitatea si temperamentul se pot schimba pe parcursul vietii ele fiind influentate de sistemul de valori si mediul inconjurator in care isi petrec timpul.
Personalitatile se impart in primul rand in doua categorii: extrovertiti si introvertiti.
Extrovertiti
• sunt persoane ce au nevoie sa fie conectate cu lumea exterioara
• sunt oameni de actiune ce le place sa faca lucruri concrete si masurabile
• traiesc in permanenta din interactiunea cu ceilalti
• prefera sa comunice mult cu ceilalti
Acestor persoane le este recomandat un job in care actiunea si comunicarea se impletesc precum cel de hairstylist, frizer, manichiuriurista, make-up artist, cosmetician, agent imobiliar, agent de vanzari sau specialist in resurse umane.
Introvertiti
• le place mult mai mult sa reflecte asupra gandurilor
• sunt oameni carora le place sa reflecte asupra unor idei si teorii
• traiesc in permanenta intr-un mediu intern calm si linistit
• prefera interactiunea limitata cu oameni, iar atunci cand o au prefera una proactiva
Introvertitilor li se potrivesc ca o manusa joburi precum cele de programator, bucatar, mecanic, tamplar, instalator, contabil, cercetator si chiar librar.
Extrovertitii se impart si ei in doua temperamente: Sangvinic si Coleric. Introvertitii se impart, de asemenea, in alte doua temeramente : Melancolic si Flegmatic
Cateva caracteristici ale temperamentelor:
Sangvinic:
• vesel
• optimist
• visator
• creativ
Coleric:
• puternic
• ambitios
• competitiv
• impulsiv
Melancolic:
• creativ
• perfectionist
• atent la detalii
• calm
Flegmatic:
• calm
• diplomat
• ambitios
• dedicat
Cum iti descoperi personalitatea
Inainte de a afla ce fel de personalitate ai este bine sa reflectezi asupra tuturor lucrurilor care iti fac sau nu placere si sa identifici minim 3 trasaturi ale tale, de care esti constient. Astfel, vei avea o viziune mai corecta acupra ta si vei putea alege intelept ce traseu profesional sa parcurgi.
De asemenea, daca doresti sa iti indentifici cu exactitate caracteristica personalitatii si a temperamentului, exista teste de specialitate pe care le poti gasi la o simpla cautare pe internet.
Tot pentru a putea sa te cunosti cat mai bine, unii specialisti recomanda realizarea unei analize a punctelor tari, punctelor slabe, oportunitati si amenintari. Acestea te vor ajuta si mai mult in stabilirea unui obiectiv clar in ceea ce priveste alegerea meseriei in stransa legatura cu personalitatea ta.
Ce profesii sunt populare in functie de personalitate?
Acum ca ai stabilit exact tipul personalitatii si temperamentului tau poti sa te axezi mai mult pe meseriile tipice caracteristicilor tale, care iti permit sa iti pui in valoare anumite calitati.
Extrovertit-sangvinic
Datorita veseliei si optimismului de care dau dovada, dar si a firi comunicative si romantice, persoanele extrovertit-sangvinice pot sa se afirme foarte bine ca make-up artist sau designer de interior. Pentru a putea profesa intr-un astfel de domeniu trebuie mai intai sa se califice cu ajutorul unui curs de make-up sau curs de design interior.
Extrovertit-coleric
Fiind o persoana mereu in actiune ce ii place sa se afirme, este luptator, dar si foarte comunicativ el va alege mereu un job in care va putea sa interactioneze minute in sir cu cineva. Astfel se indreapta catre un job de hairstylist, frizer, manichiurist pentru ca ii permite o comunicare continua si foarte multa actiune. Evolutia pe scara ierarhica se face datorita calitatilor personalitii pe care acestia le vor folosi in favoarea lor. Pentru un astfel de job trebuie sa urmezi un curs coafor, curs frizerie sau curs manichiura-pedichiura.
Introvertit-melancolic
Atunci cand vorbim de un introvertit-melancolic putem vedea o persoana perfectionista, atenta la detalii, ganditoare. Acestor persoane le este recomandat sa lucreze ca inspector SSM, contabil, sau chiar bucatar. Pentru aceste joburi este nevoie sa urmezi curs de inspector SSM, curs contabilitate sau curs bucatar.
Introvertitul-flegmatic
Si nu in ultimul rand introvertitul-flegmatic este acea personalitate calma, diplomatica, flexibila indicata atunci cand are actiune de profesor sau formator. Pentru aceasta meserie este indicat sa urmati un curs formator.
Ce faci dupa ce iti alegi o meseria in functie de personalitate ta?
Daca ti-ai indentificat tipologia personalitatii si deja crezi ca ai putea sa rezonezi cu un anumit job, este timpul sa te documentezi cu privire la ce presupune acea meserie.
Daca ai cunostinte in domeniu pe care doresti sa te axezi intreaba-i cum decurge o zi din viata lor profesionala. De asemenea, poti sa ii intrebi care a fost cea mai grea zi de munca, ce probleme a implicat si cum au gasit o rezolvare. Daca ai ocazia sa poti merge cu ei la locul de munca pentru cateva ore, sa vezi cum te-ai putea acomoda, ar fi ideal.
Insa, daca nu cunosti nicio persoana din domeniu, nu este o problema. Incepe sa te documentezi cu privire la meseria pe care ti-ai dori sa o practici. Poti citi pe internet sau poate poti urmari cateva video bloguri ale unor persoane care activeaza deja in acest domeniu.
Nu uita, daca meseria te va atrage de la inceput, vei realiza ca, indiferent de ce probleme vor aparea, vei putea sa le faci fata. Chiar daca ai momente in care crezi ca nu vei putea infrunta o problema profesionala, vei fi surprins cat de usor vei gasi solutii atunci cand vei fi pus in fata situatiei, daca iubesti meseria si esti implicat in totalitate. Evolutia profesionala a oricarei persoane tine numai de nivelul de implicare si autocunoastere.
Cum transformi o meserie din vis in realitate?
Dupa ce ai hotarat ce meserie doresti sa urmezi, sau cu ce meserie doresti sa iti schimbi actualul loc de munca este important sa incepi procedura de tranzitie.
Pasul 1 – urmeaza un curs de calificare
Pentru inceput trebuie sa stii ca unele meseriile necesita cursuri de calificare profesionala. Astfel incepe sa cauti un centru de calificari unde poti sa urmezi un curs frizer, curs hairstyle, curs coafor, curs bucatar sau orice curs cu care tu te indentifici.
Cursul poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de specialitatea in care doresti sa te califici si de centrul la care doresti sa urmezi cursurile.
Pasul 2 – incepe un stadiu de practica
In perioada scolarizarii este foarte important sa incepi un stagiu de practica alaturi de persoane din domeniu, in limita timpului disponibil. Acest pas te va ajuta foarte mult in viitor deoarece dobandesti experienta din timp.
Pasul 3 – gaseste-ti un loc de munca
Dupa terminarea cursului si obtinerea diplomei te poti angaja imediat. La inceput pe un post de debutant in domeniu, apoi, in timp, pe unul mult mai avansat.
Pasul 4 – continua sa inveti si sa te perfectionezi
Joburile, in general, solicita calitatea de autodidact. Acesta se refera la documentare periodica si informare cu privire la ultimele trenduri sau cerinte din domeniu. Din prisma locului de munca vei putea participa la cursuri de specializare sau perfectionare din domeniul tau care vor fi un pas important in cariera.
Aceasta este una din etapele care te ajuta sa evoluezi ierarhic de la debutant la profesionist, alaturi de experienta pe care o dobandesti la locul de munca.
Concluzie
Indiferent de ce personalitate sau temperament ai, atat timp cat iti doresti o meserie in care crezi, poti deveni un profesionist.
De asemenea. este foarte important sa stii ce calitati ai, dar si ce defecte. Astfel, vei ajunge sa iti pui in evidenta calitatile sa te implici foarte mult in evolutia ta profesionala. Defectele tale pot fi un mod de a face un triaj al posibilelor meserii astfel incat sa nu fie o povara locul de munca.
Depinde numai de tine cu ce meserie te indentifici si cat de mult te documentezi si te implici pentru a o practica la cele mai inalte standarde.