Ce este meseria de formator sau trainer?
Esti o persoana cu multa experienta profesionala si iti doresti sa ii inveti si pe altii din experietele tale? Meseria ta nu mai are secretele pentru tine si vrei sa le impartasesti si altora? Daca esti de parere ca toate cele de mai sus ti se potrivesc manusa, atunci afla ca poti practica cu succes meseria de formator.
Ce este un formator / trainer?
Pe scurt, formatorul, sau trainerul, este, intr-o oarecare masura, echivalentul profesorului de la scoala. Dar, in loc de geografie sau matematica, trainerul te invata cum sa profesezi intr-un anumit domeniu.
Un formator este o persoana cu o experienta considerabila intr-un domeniu, care stapaneste multe informatii si tehnici din acel domeniu si care are o experienta suficient de vasta. Astfel, el ii va putea indruma pe cei care isi doresc sa inceapa o cariera in domeniul respectiv.
Trebuie mentionat faptul ca experienta nu este direct proportionala cu varsta. Pot fi oameni foarte experimentati si foarte tineri. Secretul unui formator bun este ca el actioneaza precum un mentor. El incepe prin a preda partea teoretica iar apoi aprofundeaza partea practica cu fiecare cursant in parte. Astfel, la final, cursantul are toate cunostintele necesare pentru a-si incepe imediat noua cariera.
Cum devin formator?
Pentru a putea ajunge indrumatorul celor care doresc sa inceapa o cariera intr-un nou domeniu, trebuie sa ai un atestat sau o certificare de formator. Aceasta este dovada ca tu esti pregatit sa ghidezi destinele profesionale ale altor persoane. Poti fi formator in orice domeniu de activitate, nu exista restrictii. Pentru a putea avea un certificat trebuie sa urmezi un curs de formator al unui centru de formare profesionala.
Ce inveti la un curs de formator?
Daca esti tentat sa urmezi un curs de formator, pentru inceput trebuie sa cauti un centru de formare profesionala care iti pune la dispozitie un curs acreditat. Cursul de formator sau trainer are o durata medie de aproximativ 4-5 saptamani si este structurat astfel:
• realizarea profilului fiecarui cursant astfel incat sa poti raspunde tuturor nevoilor acestora, aparute pe parcursul cursului.
• pe parcursul cursului vei invata cum sa iti poti structura informatia pe care doresti sa o transmiti astfel incat sa poti avea o programa care sa acopere perioada cursului/trainingului sau workshopului.
• cum sa transmiti un mesaj sau o informatie in functie de importanta ei; unde sa o inserezi astfel incat cursantii tai sa poata intelege importanta mesajului.
• vei dobandi abilitatea de ati crea propria programa structurata pe ore impartite in parti teoretice si parti practice.
• vei invata care este pozitia ideala a auditoriului tau in sala, astfel incat toata lumea sa te poata auzi si vedea.
• cum sa iti structurezi sala de curs in functie de necesitatie tehnologice pe care le presupune partea practica.
• ce instrumente de prezentare vei folosi ca sa poti tine un curs dinamic si captivant pentru toata lumea.
• iti vei dezvolta abilitatea de a vorbi in public si de a nu avea retineri in transmiterea mesajului concis si corect.
• vei dobandi abilitatea de a insera etape de intrebari si raspunsuri care iti vor ajuta cursanti sa inteleaga mai bine informatia invatata.
• tehnici de gestionare a situatilor neprevazute sau chiar dificile care ar putea aparea pe parcursul cursului si pe care sa le poti rezolva cu tact si calm.
• si nu in ultimul rand metode de evaluare pe care le poti aplica cursantilor pentru a obtine rezultatul final, dar si interpretarea lor.
La finalul cursului vei sustine un examen si vei obtine un certificat de absolvire acreditat, cu care vei putea demara, inca de a doua zi, visul de a fi formator.
Cine poate fi formator?
Meseria de formator sau trainer poate fi practicata de orice persoana care detine informatii sucficiente intr-un anumit domeniu si poate fi mentor. Aceasta meserie nu este dedicata doar unui singur domeniu. Poti fi formator atat in meserii vocationale precum coafura, contabilitate, grafica publicitara, cat si in meseri practice precum marketing, relatii publice, lucrator comercial, social media etc.
Importante sunt experienta ta practica si teoretica pentru ca ele vor da un plus de siguranta oamenilor pentru a te urma si a veni la cursurile tale. Inclusiv absolventii invatamantului universitar trebuie, de asemenea, sa detina o diploma de formator daca doresc sa formeze, mai departe, noi oameni.
De retinut este ca meseria de formator este una dinamica. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii mereu ancorat la noutatile din domeniu astfel incat cursantii tai sa poata avea mereu cea mai noua varianta de informatie de pe piata.
Cat castiga un formator?
Este clar ca meseria de formator este o meserie pe care o poti practica atat full-time, cat si part-time, anexata meseriei de baza. Astfel, la intrebarea „cat castiga un formator?” raspunsul este simplu. Poti fi formator intr-un centru de formare si atunci vei fi incadrat cu un salariu de aproximativ 1000 euro/luna si program in functie de structura cursului.
De asemenea, poti fi formator independent si sa poti avea propriile cursuri/sesiuni de training/ workshop-uri fie in regim online, fie chiar cu prezenta fizica a cursantilor. Cand vorbim de formator independent vorbim de venituri chiar si de 1000 euro/curs, in functie de numarul cursantilor si de taxa de inscriere perceputa.
Datorita specificului job-ului bariera internationala poate fi depasita foarte usor si prin intermediul site-urilor dedicate cursurilor de perfectionare sau formare. Aceste site-uri pot fi accesate de oriunde, astfel incat un curs poate fi urmat chiar si si fara prezenta fizica a trainerului. Sunt insa si cateva exceptii, precum cursurile de cosmetica sau frizerie care nu pot fi predate de la distanta.
In concluzie, meseria de formator este dedicata tuturor persoanelor care doresc sa formeze.
Ca trainer, trebuie sa fii o persoana carismatica pentru ca fiecare cursant sa te poate urmari cu placere si sa invete toate tainele meseriei despre care ii vorbesti.
Nu uita ca trainerul trebuie sa fie in permanenta ancorat la cerintele pietii muncii, la noutatile din domeniu si la cele mai noi tehnologii utilizate in practicarea meseriei. Astfel, informatiile pe care le va oferi vor fi cele mai noi si vor avea o aplicabilitate imediata in meseria pe care cursantul doreste sa o urmeze.
Daca te-ai convins ca aceasta meserie este pentru tine, este timpul sa faci pasul urmator: sa te inscrii la un Curs Formator (Trainer).